Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, iki gün üst üste düştükten sonra, ABD'de stokların artması ve OPEC ve Rusya'nın üretimi artırdığına ilişkin haberlerle varil başına 68 dolar civarında kaldı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki günde yüzde 3.5 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi veriler, ülke çapında petrol stoklarında sürpriz bir artış olduğunu gösterdi. Öte yandan, OPEC'in ham petrol üretimi Temmuz ayında, Suudi Arabistan'ın rekor seviyeler yakınında üretim yapması ve Rusya'nın iki yıl önce koordineli üretim kısıntıları için kartel ile işbirliği yapmasından bu yana en yüksek seviyelere ulaşması ile yükseldi.

Petrol fiyatları geçen ay, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği ve enerji talebini sınırlayabileceği endişesi ile son iki yılın en kötü aylık performansını gerçekleştirdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın fiyatları düşürmek amacı ile sürekli baskı yapması ile birlikte, OPEC ve ortakları, Haziran ayında İran ve Venezuela gibi ülkelerden kaynaklanabilecek potansiyel arz aksaklıklarını gidermek amacıyla üretimi artırmaya yönelik verdikleri taahhüdü yerine getiriyorlar.

Mizuho Securities Co. kıdemli analisti Makiko Tsugata, "Petrol, Temmuz ortasından bu yana, fiyatlar her 68 dolar civarına yaklaştığında yukarı yönde hareket ediyor," dedi ve "Şimdi de benzer bir hareket görebilirz" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Tokyo saati ile 12:07'de varil başına 67.97 dolar civarında seyrediyordu. Kontrat önceki iki seansta 2.47 dolar düştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 50 altındaydı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 39 sent yükselerek varil başına 72.78 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 1.82 dolar düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 5.98 dolar primli işlem gördü. Bu fark haziran ayında 11.43 dolara kadar çıkmıştı.