Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in daha büyük bir üretim kısıntısına yöneldiği spekülasyonunun ABD'de ham petrol üretiminin arttığına ilişkin işaretlere ağır basması ile birlikte, altı hafta art arda düştükten sonra yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 6.2 düştükten sonra yüzde 1.5 kadar yükseldi. ABD'de petrol üretiminin rekor seviyeye çıkması ile birlikte, Baker Hughes'ın Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Piyasa, küresel arz fazlasına ilişkin endişelerin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarını üretimi kısmayı değerlendirmeye yöneltmesinin ardından toparlanıyor.

Petrol fiyatları, ABD'nin İran yaptırımlarından bazı ülkeleri muaf tutmasının arzı artıracağı beklentisi ile, geçen ay gördüğü dört yılın zirvesinden düşerek ayı piyasasına girdi. Dünyanın en büyük ekonomileri ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, haftasonu ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Çin'e yönelik olumsuz değerlendirmeleri sonrası yeniden hız kazandı ve petrol arzının talebi geçebileceği yolundaki endişeleri artırdı. Bu endişelere tepki olarak, Suudi Arabistan, üreticilerin üretimi günde 1 milyon varil azaltması gerekebileceğini kaydederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Perşembe günü yaptığı açıklamada, "70 dolar civarındaki petrol fiyatları bize tamamen uygun" dedi.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sungki, "Yatırımcıların dikkatleri şimdilerde, Rusya'nın 70 dolar seviyesini dile getirmesi ile birlikte, OPEC ve ortaklarının tartıştığı potansiyel üretim kısıntısında" dedi ve "Piyasa, ABD'de üretim artsa bile, OPEC'in yönü belirlemesini ve belirleyici üretici rolünü oynamasını bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Pazartesi günü vadesi dolacak Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 68 sent yükselerek, Singapur saati ile 12:37'de varil başına 57.14 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta 3.73 dolar düştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 5 altındaydı. Daha aktif işlem gören Ocak kontratı 70 sent yükselerek 57.38 dolara tırmandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 55 sent yükselerek varil başına 67.31 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta 3.42 dolar ya da yüzde 4.9 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 9.93 dolar primli işlem gördü.