Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Hedge fonları, OPEC'in petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşü tersine çevirme konusunda zorlanmasını bekliyor.

Fonların WTI ve Brent petrolde aldıkları aşağı yönlü toplam pozisyonlar ardı ardına yedinci haftada da artarken, 2011 yılından bu yana en uzun küresel açığa satış serisi kaydedildi.

ABD Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu (CFTC) ve ICE Vadelileri Avrupa tarafından yayınlanan verilere göre petrolde aşağı yönlü pozisyonlar 13 Kasım'da sona eren haftada yüzde 14 arttı ve Eylül sonundan beri üç katına çıktı.

Petrolün ayı piyasasına girmesiyle birlikte OPEC arz kısıntısı için “ne gerekiyorsa yapılacağını” taahhüt etmişti. Bununla birlikte grup ve grup ile hareket eden üreticilerin ne kadar ileri gideceklerine dair net bir bilgi bulunmuyor.

Toronto'da TD Securities emtia stratejisti Daniel Ghali, güven tazelemek için resmi olarak tartışılan günlük 1 milyon varillik kısıntıdan çok daha fazla bir azalma gerekebileceğini dile getirdi.

Ghali, telefon mülakatında “Sadece fiyat şoku değil, ivme şoku da yaşadık. Buna dayanarak petrolün kayıplarını ciddi bir destekleyici unsur olmadan kısa vadede geri alacağını düşünmüyoruz. Bu hızlandırıcı unsur, OPEC'in beklenenden fazlasını gerçekleştirmek zorunda kalması olabilir.” dedi.