Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın rekor ham petrol üretiminin arz bolluğunu artırabileceği endişeleri ve ABD Başkanı Donald Trump'ın petrol fiyatlarının düşürülmesi yönündeki çağrılarına devam etmesi ile birlikte varil başına 51 doların altında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 7.7 değer kaybederek bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde kapanmasının ardından düşüşünü durdurdu. Trump, ABD gösterge petrolü Batı Teksas'ın (WTI) geçen hafta Ocak 2016'dan bu yana en büyük düşüşünü göstermesine karşın, düşen petrol fiyatlarının harika olduğu yolundaki görüşünü yineledi. Suudi Arabistan petrol bakanı, geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkesinin petrol üretimini günlük 10.7 milyon varilin üzerine çıkardığını işaret ederken,  dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Krallık'ın piyasayı aşırı arz durumuna getirmeyeceğini sözlerine ekledi.

Amerikan gösterge petrolü, Başkan Trump'ın bazı ülkelere ithalat ayrıcalığı vermesinden dolayı İran'a uygulanan yaptırımlara karşın bu ülkeden petrol akışının devam etmesi ve öte yandan, ABD'de artan ham petrol stoklarının küresel arzın artacağına ilişkin beklentileri güçlendirmesinden dolayı 50 dolar eşiğine doğru geriledi. Traderlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının gelecek ayın başında Viyana'da düzenlenecek toplantıda üretimi kısma konusunda karar alıp almayacağına bakıyor.

Tokyo'da Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co. kıdemli ekonomisti Tomomichi Akuta, "Tüm gözler OPEC'in önümüzdeki toplantıda ne karar alacağına çevrilmişken, yatırımcılar arz ve talep dengesinin gevşemekte olduğunu görüyor," dedi ve "Suudiler Trump'ın petrol fiyatlarının düşürülmesi yönündeki açıklamalarına uyuyor olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 38 sent yükselerek Tokyo saati ile 12:36'da varil başına 50.80 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta yüzde 10.7 düşerek 50.42 dolardan kapandı. Perşembe günü ABD piyasasının Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı olmasından dolayı kapanış fiyatı yoktu. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katından fazlaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 67 sent yükselerek varil başına 59.47 dolara ulaştı. Kontrat Cuma günü Ekim 2017'den bu yana ilk kez 60 dolar eşiğinin altına indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.68 dolar primli işlem gördü.