Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(11:45'te gğncellendi)

Petrol fiyatları, Rusya arz kısıntıları için acil ihtiyaç olmadığını işaret ederken, ABD'de ham petrol stoklarının artmaya devam etmesi ile birlikte kayıplarını son bir yılın en düşük seviyesi yakınında korudu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan ile petrol politikası konusunda yapacağı görüşmeden sadece birkaç gün önce yaptığı açıklamada, mevcut fiyatların "kesinlikle iyi" olduğunu söylerken, Suudi enerji bakanı, Krallık'ın OPEC ve ortaklarının piyasaya istikrar getirmek için anlaşmaya varabileceğine inandığını belirtti. ABD'de ham petrol stokları, resmi verilere göre, üst üste 10'uncu haftada da artış gösterdi.

Ham petrol fiyatları, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlara rağmen sürpriz bir şekilde bazı ülkelere bu ülkeden petrol ithalatı yapabilmelerine olanak tanımasının ardından sert düşüşler göstererek ayı piyasasına girdi. Fiyatlardaki sert düşüşlerle birlikte, traderların dikkatleri, Putin ve Suudi veliaht Prens MBS'nin üretim konusunu görüşmelerinin beklendiği bu haftasonu Arjantin'de gerçekleştirilecek G20 zirvesine çevrildi. Piyasa, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının gelecek hafta Viyana'daki toplantıda üretimi artırabileceği beklentilerini değerlendiriyor.

Seul'de HI Investment & Futures emtia analisti Sungchil Will Yun, "Putin'in yorumları, Rusya'nın üretim kısıntısında diğer üreticilere katılmayabileceği spekülasyonunu güçlendirdi," dedi ve "Aynı zamanda, ABD'de ham petrol stokları artıyor ve bunlar muhtemelen yakın gelecekte azalmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli batı Teksas petrolü (WTI), Perşembe günkü işlemlerde 50 dolar seviyesinin altını gördü. Kontrat Çarşamba günü yüzde 2.5 düşerek 50.29 dolar ile Ekim 2017'den bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 52 üzerindeydi.

Cuma günü vadesi dolacak Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında TSİ 11:45'te yüzde 0.50 ekside yaklaşık 58.80 dolar seviyesine geriledi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 2.4 düşerek 58.76 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.38 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Şubat kontratı yüzde 0.3 yükselerek 59.28 dolara çıktı.

(11:45'te gğncellendi)