Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının piyasaya istikrar kazandırmak için anlaşmaya varacakları beklentisi ile arz bolluğu endişelerinin azalması sonucu Haziran'dan bu yana en büyük iki günlük yükselişine yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.3 kadar değer kazandı ve Pazartesi günkü yüzde 4'lük yükselişini devam ettirdi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, haftasonu gerçekleştirdikleri toplantıda vardıkları mutabakat, OPEC ve ortaklarının 6 Aralık'ta Viyana'daki toplantılarında üretim anlaşmasına varacaklarına ilişkin beklentileri güçlendirdi. Fiyatlar ayrıca, Kanada'nın Alberta bölgesinin petrol üretimini günlük 325,000 varil azaltmayı planladığını duyurmasından da destek buldu.

Ham petrol fiyatları, son 10 yılın en büyük aylık kaybını gerçekleştirdikten sonra, dünyanın önde gelen üretici ülkelerinin arz bolluğu riskine karşı önlem alacaklarına ilişkin iyimserliğin artması ile toparlanıyor. Ancak Moskova ve Riyad henüz potansiyel üretim kısıntılarının miktarı dahil detaylar konusunda anlaşmış değil. ABD ile Çin'in ticaret savaşında ateşkes ilan etmesi de küresel piyasaların tümünde yukarı beklentiyi tetikledi ve ABD gösterge petrolü yaklaşık bir aydır ilk kez "aşırı satım bölgesinden çıktı.

Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Rusya sadece üretimi artırmadan kaçınma istekliliğini gösterse dahi, bu Suudi Arabistan ve OPEC'in kalanı için olumlu bir işaret," dedi ve "Petrol ayrıca, ABD ile Çin arasında azalan ticaret gerginliği ve aynı zamanda Kanada petrolü ile ABD gösterge petrolü arasındaki iskontoyu azaltacak bir adım olan Kanada'nın üretim kısıntısından da destek buluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 66 sent yükselerek varil başına 53.61 dolara kadar çıktıktan sonra Seul saati ile 12:43'te 53.52 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 2.02 dolar yükselerek 52.95 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 12 üzerindeydi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli IC Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü varil başına 61.69 dolardan kapandıktan sonra 59 sent yükselerek 62.28 dolara tırmandı. Teknik göstergeler, 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük ortalamayı aşağı yönde kırmasıyla "ölüm kavşağı" olarak bilinen duruma gelinmesi ile birlikte, halen fiyatlar üzerinde aşağı baskının sürdüğünü işaret ediyor. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 8.58 dolar primli işlem gördü.