Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları Suudi Enerji Bakanı Khalid al-Falih'in beklenenden daha az üretim kısıntısı önerisi sonrası %3'ten fazla düştü. Brent petrolün varil fiyatı %5'e yakın düşüşle 58.83 doları gördü. Batı Teksas petrolü (WTI) de %3.1 kayıpla 50.93 dolara indi. 

Khalid al-Falih gazetecilere yaptığı açıklamada günlük 1 milyon varillik üretim kısıntısının yeterli olacağını söyledi. Al-Falih "Henüz bir anlaşma yok, Rusya hala seçenekleri değerlendiriyor. Anlaşma olsa da olmasa da sonuçlarına hazırız. Tüm ülkeler yükü eşit biçimde paylaşmalı..Petrol fiyat seviyesiyle ilgili ABD ile görüşmedik." ifadelerini kullandı. 

Petrol, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın haftasonu petrol piyasasını yönetmeye yönelik anlaşmayı 2019 yılına uzatma konusunda mutabık kalmasının ardından geçen ayki kayıplarının bir kısmını geri almıştı. Traderlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının, Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varil üretim kısıntısını fikrinden geri adım atmasının ardından, nihai bir anlaşmaya varıp varmayacağına bakıyor.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "Petrol piyasaları OPEC toplantısı öncesi bekleme modunda," dedi ve "Eğer üretim kısıntıları günlük 1.3 milyon varilin altında olursa, OPEC'in üretimi bu yılın en düşük seviyesinin üzerinde kalacak ve bu da arz bolluğunun giderileceği beklentilerinin azalmasına yol açacak" şeklinde görüş bildirdi.