Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(18:10'da güncellendi)

Petrol fiyatları Londra'da, OPEC'in ortakları ile üretim kısıntısı için beklenden daha fazla bir miktar üzerinde anlaşmaya varması ile birlikte yüzde 5.4 kadar yükseldi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortakları, Viyana'da iki gün süren zorlu görüşmelerin ardından, üretimi günlük 1.2 milyon varil azaltma konusunda anlaşmaya vardı. Topluluk görüşmeler sırasında günlük 1 milyon varil kısıntıyı ömgören bir tasarı üzerinde durmuştu. OPEC'ten bir temsilci, Rsuya'nın da kısıntıya katılma konusunda  anlaşmaya vardığını belirtti. OPEC Perşembe günü görüşmelerin ilk trunda anlaşmaya varamamıştı.

Commerzbank AG analisti Carsten Fritsch, "Nihayetinde anlaşmaya vardılar, kimse sabah saatlerinin ardından buna inanamadı," dedi ve "Bu gerçekten de anlaşma öncesi beklentilerin azalması yüzündendi" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol fiyatları, ABD'nin İran'a yaptırım uygulamasına karşın bazı ülkelere bu ülkeden petrol ithalatı için ayrıcalık sağlaması ve aynı zamanda ABD'de stoklar ve üretimin artmasının aşırı arza ilişkin endişeleri körüklemesi sonucu, Ekim ayında gördüğü 4 yılın en yüksek seviyesinden yüzde 30 düştü. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak Cuma sabahı anlaşmanın sağlanması için arabulucu rolünü üstlenerek İran ve Suudi Arabistan heyetleri arasında mekik diplomasisi yürüttü.

Şubat vadeli Brent petrtolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 2.4 düşmesinin ardından 3.26 dolar yükselerek, New York saati ile 09:07'de varil başına 63.32 dolara kadar çıktı. Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 2.15 dolar yükselerek 53.64 dolara ulaştı.

(18:10'da güncellendi)