Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların arz bolluğu ile karşı karşıya bulunduğu bir ortamda, Fed'in faiz artırımına gitmesinin küresel büyümeye ilişkin korkuları artırmasının ardından varil başına 47 dolara doğru düştü.

Şubat vadeli kontratlar New York'ta, en yakın vadeli kontratın Çarşamba günü itibariyle üç gün süren yüzde 12'lik düşüşünü durdurmasının ardından yüzde 2.5 kadar geriledi. Traderlar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed politikalarının küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceğine ilişkin endişeleri yatıştıramamasının ardından risk varlıklarından çıkıyorlar. Öte yandan, ABD'nin kilit petrol depolama merkezindeki stoklar Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve bu durum, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarının ABD kaya petrolü üretimindeki artış ile etkisiz kalacağı spekülasyonunu güçlendirdi.

Ham petrol, OPEC ve ortaklarının Ocak ayından itibaren üretimi günlük 1.2 milyon varil azaltma kararına rağmen son dört yılın en kötü çeyrek dönem performansına yöneldi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, üretim kısıntısı anlaşmasının Nisan ayında uzatılacağından emin olduğunu söylerken, daha yürürlüğe girmeden önce anlaşmaya güvenilmesi yönünde gelen açıklamalar, sadece piyasadaki kaygının altını çiziyor. Bunun yanında, küresel yatırımcılar Fed'in henüz faiz artırımlarını bitirmemiş olmasından endişe duyuyor.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Piyasa Fed'in faiz artırımlarına ara vereceği konusunda daha kesin bir işaret bekliyordu, ancak sonuç yatırımcıları tatmin etmeye yetmedi," dedi ve "Petrol fiyatlarının, piyasanın arz bolluğu ve yavaşlayan büyümeye ilişkin belirsizliklerle mücadele etmeye devam etmesinden dolayı, 40 dolar civarında dlgalandığını görebilriz" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.21 dolar düşerek varil başına 46.96 dolara kadar indikten sonra Seul saati ile 13:41'de 47.05 dolara geldi. Ocak kontratı Çarşamba günü vadesini 96 sent düşerek 47.20 dolardan tamamladı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 16 altındaydı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.08 dolar ya da yüzde 1.9 düşerek varil başına 56.16 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 1.7 yükselerek 57.24 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.11 dolar primli işlem gördü.