Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(13:40'ta güncellendi)

Brent petrol bir buçuk yılın en uzun süren yükseliş serisini genişleterek tekrar varil başına 60 doların üzerine tırmandı. ABD – Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığınıın çözüme kavuşacağına dair umutlar petrolün yükselişinde etkili oldu.

Londra'da en son Aralık ayında 60 doların üzerinde işlem gören vadeli kontratlar ardı ardına sekizinci seansta da yükselerek 2018'in son çeyreğindeki yüzde 35'lik düşüşünden toparlandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile anlaşmaya daha istekli olması, yakında ticaret savaşı endişeleriyle düşen finansal piyasaları destekleyebilir. ABD'de Salı günü açıklanan verilere göre ABD ham petrol stoğu da geriledi.

ING NV kıdemli emtia stratejisti Warren Patterson, “OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticilerin yeni üretim kısıntısına uyum sağladığına dair yeni kanıtların gelmesiyle birlikte fiyatlarda daha fazla yukarı yönlü potansiyel bulunuyor. Piyasanın 2019'un ilk yarısında büyük ölçüde dengeli olduğunu görüyoruz.” dedi.

Londra'da işlem gören Mart vadeli Brent petrol kontratları yüzde 2.2 (1.29 dolar) yükselerek varil başına 60.01 doları gördü. New York'ta işlem gören Şubat vadeli WTI petrol kontratları ise 1.01 dolar tırmanarak varil başına 50.79 dolara yükseldi. Nymex'te işlem gören kontratlar 17 Aralık'tan beri ilk kez 50 doların üzerine tırmandı.

(13:40'ta güncellendi)