Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın üretim kısıntılarını daha da artıracağını açıklaması ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e ek tarife uygulamasının tarihini uzatabileceğini kaydetmesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.3 yükseldikten sonra yüzde 1.2 kadar daha değer kazandı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Çarşamba günü Financial Times'a yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın Aralık ayındaki anlaşmada taahhüt ettiğinden daha fazla üretimi kısacağını kaydetti. Trump, ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasına yaklaşması durumunda, 1 Mart'taki tarife artışının başlama tarihini öteleyebileceğini belirtti.

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarının etkisi ile bu yıl yüzde 18 yükseldi, ancak bu ralli Şubat ayında, ABD'nin rekor seviyede petrol üretimi ve ticaret savaşına ilişkin endişelerin artması ile teklemeye başladı. Goldman Sachs Group Inc., Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretimin kısılması konusundaki "şok ve dehşet" stratejisinin ham petrol fiyatlarını yukarı iteceğini, ancak yatırımcıların talep görünümü konusunda çok kötümser olduğunu kaydetti. Diğer bir yukarı faktör ise, Çarşamba günü açıklanacak olan resmi stok verilerinin geçen hafta düşmesinin beklenmesi.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Petrol, yatırımcıların Suudi Arabistan'ın üretimi daha da kısacağının teyidini almaları ve ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin şu and artma olasılığının düşük olması ile birlikte daha da yükseliyor," dedi ve "ABD'de stokların düşeceğine ilişkin beklentiler iyimserliği artırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 59 sent yükselerek, Singapur saati ile 11:47'de, varil başına 53.69 dolara çıktı. Fiyatlar gün içinde 65 sent kadar yükseldi. Kontrat Salı günü 69 sent yükselerek 53.10 dolardan kapanmıştı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 66 sent yükselerek varil başına 63.08 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü yüzde 1.5 yükselerek 62.42 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 9.01 dolar primli işlem gördü.