Advertisement
HABERLER ABONE OL

Piyasanın enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü seyir devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 16,74 oldu. Bir önceki anket döneminde beklenti yüzde 16,30 olarak belirlenmişti.

12 ay sonrası için yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 12,94 oldu. Bir önceki ankette bu veriye ilişkin beklenti yüzde 12,48 olmuştu.

24 ay sonrasına yönelik enflasyon beklentisi de yüzde 10,52'den yüzde 10,71'e yükseldi.

Katılımcılar bu ay faiz indirimi beklemiyor

Ankette faize ilişkin beklentiler de yer aldı. Buna göre, katılımcıların bu ay için politika faizi beklentisi yüzde 19 olarak kaydedildi.

Yıl sonuna ilişkin Dolar/TL beklentisi Eylül anketinde 8,92 oldu. Önceki ankette bu beklenti 8,94 seviyesindeydi.

2021 yılına ilişkin büyüme beklentisi yüzde 6'dan yüzde 8,2'ye yükseldi.

TCMB beklentisi yüzde 14,1, OVP beklentisi yüzde 16,2

TCMB'nin düzenlediği Eylül Piyasa Katılımcıları Anketi'nde enflasyon beklentisi TCMB'nin kendi enflasyon beklentisi ve Orta Vadeli Program'a (OVP) yansıyan gerçekleşme tahmininin üzerinde oldu.

TCMB son enflasyon raporunda yıl sonu için yüzde 12,2 olan enflasyon beklentisini yüzde 14,1'e yükseltmişti. 2022-2024 dönemine ilişkin OVP'de ise 2021 yılı enflasyon gerçekleşme tahmini yüzde 16,2 olarak kaydedilmişti.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şeker pancarında alım fiyatının ton başına 420 TL olarak belirlenmesinin tarım sektöründe nasıl yankılandığını yorumladı.

Akay, geçen sene şeker pancarına yapılan zammın yüzde 12 seviyesinde olduğunu, bu sene ise yüzde 20 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Geçen seneyle kıyaslandığında neredeyse 2 katı bir artış olduğuna dikkat çeken Akay, hesaplamalarına göre çiftçinin bu seneki ton maliyetinin yaklaşık 350 TL olacağını ve 70 TL kar edebileceğini açıkladı.

Akay değerlendirmesinde, “Uzmanlar, çiftçinin ailesini geçindirmek için bu rakamın yeterli olmadığını rahatlıkla hesap edebilir.” ifadelerini kullandı. Girdilerde önemli artış yaşandığının altını çizen Akay, elektrik maliyetlerinin yüzde 100’den fazla arttığını, bu sebeple maliyet artışlarında çiftçiyi direkt etkileyen kalemin elektrik olduğunu söyledi. Akay, gübre ve tohumdaki artışların gelecek senenin maliyetlerini etkileyeceğini belirttiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu maliyetleri dikkate aldığımızda, alım fiyatlarında çiftçinin beklentisinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Biz yüzde 30’luk bir artışın makul olacağını düşünüyorduk. Son 3 senedir şekerin fabrika çıkış fiyatları üzerinde anormal bir baskı var. Türkiye’de birçok ürünün fiyatı artmasına rağmen şeker fiyatları yeterince artmadı. Bu sebeple, fabrikaların tamamı zarar eder durumda. Bizim yaptığımız hesaplamalara göre yüzde 52 seviyesinde şekere zam yapılırsa fabrikalar başa baş noktada faaliyetlerini sürdürebilir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan enflasyonla mücadeleyle ilgili mesajlarına devam etti.

Erdoğan Kırşehir'deki Ahi Evran İzinde Esnaf Buluşması töreninde "Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıyı biliyoruz. Raflardaki fahiş fiyatların önüne geçeceğiz" dedi.

Erdoğan etkinlikte şeker pancarı alım fiyatlarını da açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yılki şeker pancarı alım fiyatımız ton başına 420 liradır." diye konuştu.

Hallerde eş zamanlı denetim yapılmıştı

Erdoğan önceki hafta da benzer mesajları vermiş, bu mesajları takiben Ticaret Bakanlığı hallerde eş zamanlı denetimlere başlamıştı.

Tüketici enflasyonu Ağustos ayında beklentilerin üzerinde yüzde 19,25 seviyesinde açıklanırken, gerçekleşen enflasyona göre reel faiz negatif bölgeye gerilemişti.

Tüketici enflasyonu içinde özellikle gıda grubu dikkat çekti. Gıda enflasyonu yüzde 29 ile 28 ayın zirvesine çıktı. Ağustos ayında tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki makas açılmaya devam ederek yeni rekora ulaştı.

TCMB Ağustos için gıda fiyatlarına vurgu yapmıştı

TCMB'nin Ağustos ayı enflasyon değerlendirmesinde gıda fiyatlarının enflasyona katkısına dikkat çekilmişti.

TCMB değerlendirmesinde çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonunda yavaşlama kaydedildiğini de belirtmişti.

TCMB'nin değerlendirmesine göre gıda enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisi belirgin olurken; dünyada ve Türkiye'de etkili olan tarımsal kuraklık tüketici gıda fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi.

Bu değerlendirmelerden sonra TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu katıldığı bir etkinlikte çekirdek enflasyona önem verecekleri sinyalini vermişti.