Advertisement
HABERLER ABONE OL

Piyasa katılımcıların enflasyon beklentilerindeki artış Ağustos ayında da devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın düzenlediği piyasa katılımcıları anketine göre 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 41,99 oldu.

Bir önceki anket döneminde bu beklenti yüzde 40,23 olarak belirlenmişti.

Yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 69,94'ten yüzde 70,60 seviyesine yükseldi.

24 ay sonrası için enflasyon beklentisinde sınırlı bir yükseliş izlendi. Buna göre bir önceki anket döneminde yüzde 24,27 olan beklenti yüzde 24,35'e çıktı.

Dolar/TL beklentisi 19'u aştı

Ankette piyasa katılımcılarının dolar/TL kuruna ilişkin beklentilerinin de yukarı yönlü revize edildiği görüldü.

Buna göre Ağustos ayında katılımcıların yıl sonu dolar/TL kuru beklentisi 19,65 oldu. Bir önceki anket döneminde bu beklenti 18,99 olmuştu.

12 ay sonrası dolar/TL kuru beklentisi ise 22,03 seviyesine çıktı. Temmuz ayında katılımcıların beklentisi 20,92 olarak belirlenmişti.

Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 8,5, aylık bazda yüzde 1,3 arttı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini sanayi üretiminin yıllık yüzde 6,7 artması, aylık bazda değişmemesi yönündeydi

Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,6 arttı.

Sanayi üretimi aylık yüzde 1,3 arttı

2022 yılı Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,1 arttı.

Mayıs ayı sanayi üretim verisi yıllık yüzde 9,1'den yüzde 9'a revize edildi.

"Sanayi artık üretimde kapasite sınırına geldi"

Verileri Bloomberg HT yayınında değerlendiren PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, verilerin pozitif olduğunu, fakat bunun sürdürülebilir olmasıyla ilgili sıkıntılar olduğunu belirtti.

Eroğlu verilerle ilgili şunları ifade etti:

Sanayi artık üretimde kapasite sınırına geldi. Sanayimizin ayakta durduğu en önemli ayağı ihracat ayağı. Kapasite sınıra gelince yeni yatırımlar yapılması gerekli.

Lojistik maliyetinde yaşanan büyük artışlar, Türkiye’nin belli pazarlarda rakibi olan Uzak Doğulu rakiplerini maliyet dezavantajına düşürmüştü. Ancak son birkaç aydır özellikle lojistik fiyatlarında çok ciddi düşüşler var. Bu da bu pazarlarda kalıcı olabilmemiz için düşük teknoloji ürünler değil, orta ve orta yüksek teknolojili ürünler hatta yüksek teknoloji ürünlerle Türkiye’nin sanayi portföyünü değiştirip bu pazarlara ihracat yapmamız, yatırım yapmamız gerektiğine işaret ediyor. Aksi takdirde Türkiye lojistikten elde ettiği avantajını kaybedebilir.

Sanayi üretim endeksinde yüksek teknoloji ürünlerde geçtiğimiz ay yüzde 40’lık sevindirici bir artış yaşanmasına karşın, bu ay yüzde 15’lik yüksek bir düşüş gördük.

Bunların seçici teşviklerle desteklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde bunu sürdürebilir kılamayacağız. Bu konuda çabalar var; ama sahada uygulamada sıkıntılar görüyoruz. Eğer kaynağımız azsa uzun vadeli yatırımlarda orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlere odaklanması gerekiyor.

TÜİK, Perakende Satış Endeksleri, Haziran 2022 verilerini yayımladı.

Buna göre, perakende satış hacmi yıllık yüzde 5,5 artarken aylık bazda Ocak ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi. Perakende satış hacmi aylık bazda binde 7 azaldı.

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2022 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,5 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 6,4, gıda dışı satışlar yüzde 11,4 arttı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 11,8 azaldı.

Perakende satış hacmi aylık yüzde 0,7 azaldı

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,8 arttı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 9,6 azaldı.

Perakende ciro yıllık yüzde 119,1 arttı

Cari fiyatlarla perakende ciro 2022 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 119,1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 107,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 100,3, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 203,6 arttı.