Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2021 yılı için tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyetini revize etti.

Konuya ilişkin Kurul kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, bu yıl için tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen YEKDEM maliyeti, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine ilişkin Yönetmeliğin ilgili maddesi kapsamında temmuz ve sonrası için tadil edildi.

Böylece megavatsaat başına 128,05 lira olarak öngörülen temmuz ayı YEKDEM maliyeti 102,10 lira, 130,89 lira olarak öngörülen ağustos ayı YEKDEM maliyeti 93,40 lira, 115,35 lira olarak öngörülen eylül ayı maliyeti 85,23 lira, 107,85 lira olarak öngörülen ekim ayı maliyeti 86,14 lira, 119,77 lira olarak öngörülen kasım ayı maliyeti 87,38 lira ve 104,22 lira olarak öngörülen aralık ayı maliyeti 81,42 lira şeklinde değiştirildi.

Öte yandan doğal gaz dağıtım şirketlerinin perakende satış tarifelerine ilişkin üçüncü tarife uygulama dönemi 1 Ocak 2022 ve 31 Aralık 2026 dahil olmak üzere 5 yıl olacak. Doğal gaz dağıtım şirketlerinin uygulayacakları sistem kullanım bedellerinin hesaplanmasında üçüncü tarife uygulama dönemi için itfa süresi de 22 yıl olarak dikkate alınacak.

Konuyla ilgili olarak Bloomberg HT'ye görüş belirten Enerji Ticareti Derneği Başkanı Burak Kuyan, "EPDK son kaynak tedarik tarifesinde YEKDEM tahmini maliyetinin baz alınmak üzere netleştirmek için rakamı aşağı yönlü revize etti. Tarife, piyasa takas fiyatı+ YEKDEM maliyeti+ kar marjından oluşuyor. Elektrik fiyatı yüzde 15 arttığı için aşağı yönlü revizyon yapıldı. Ancak sanayici için tüm kaynakların maliyeti bütün düşünüldüğünde bu yıl yüzde 20-25 artış söz konusu olacak. Ancak yeni yenilenebilir enerji projelerini şu aşamada etkilemeyecektir" dedi.

Elektrik Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı ve Gama Enerji Genel Müdürü Tamer Çalışır ise, "Söz konusu maliyet fiyatı, YEKDEM santrallerinin ortalama maliyetiyle günlük piyasa takas fiyatları arasındaki farka göre hesaplanıyor. Ancak 2021'de ortalama piyasa takas fiyatı kurdaki gelişmeler, petrol ve doğalgaz fiyatlarının seyri ile kuraklık gibi etkilerle artınca YEKDEM maliyetinde de revizyona gidildi. YEKDEM santrallerinin ortalama maliyetiyle piyasa takas fiyatı arasındaki fark son dönemde kapanınca revizyona gidilerek özel sektörden tedarik yapan sanayiciye ve son kullanıcıya daha kontrol edilebilir ve öngörülebilir fiyat sunmak amacıyla bu kararın alındığını düşünüyoruz" yorumunu yaptı.

GÜYAD Başkanı Cem Özkök de yaptığı açıklamada, "PTF Temmuz ayında 51,84 TL/kWh oldu. Önümüzdeki aylarda daha da artacak. YEKDEM maliyeti 69 krş/kWh civarında. Ortalama fiyata yansıması sırasında oluşan referans fiyat farkları düştü. Bu nedenle EPDK Temmuz ayı dahil yıl sonuna kadar referans fiyatlarını düşürerek revize etti. Projelerle ilgisi yok" dedi.