Advertisement
HABERLER ABONE OL

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Akaryakıt fiyat marjları olması gerekenin çok üzerinde. Daha önce 3 kere uyguladığımız gibi, gereken adımı atmaktan çekinmeyiz. Ya şirketler fiyatları makul seviyeye çekecek ya da tavan fiyat kararı alarak biz makul seviyeye çekeceğiz” açıklaması yaptı...

Akaryakıt fiyatları EPDK tarafından belirlenemese de kurum, indirim ve artışlar sonucu fiyat hareketlenmelerini tüketiciyi korumak adına denetlemeyi sürdürüyor.

EPDK tarifeler dairesi başkanlığının dağıtıcı şirketlere akaryakıt fiyatları konusunda yolladığı tebliğ de kurumun piyasadaki fiyatları dikkatli bir şekilde takip ettiği hatırlatılırken kanunun kuruma verdiği yetkiye dayanarak daha önce de 3 kez iki aylık sürelerde tavan fiyat uygulaması yapıldığının altı çizildi..

EPDK’dan yapılan açıklamada, kurumun, son aylarda akaryakıt sektöründe yaşanan bazı fiyat hareketlerinin hem tüketiciyi “mağdur eden” hem de “rekabet ortamını bozan” bir hal aldığının da tespit edildiğine vurgu yapıldı....

Tüm şehirler için geçerli akaryakıt fiyat marjlarının geçmiş dönemlere göre makul olmayacak biçimde arttığını tespit ettiklerini kaydeden EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz “Akaryakıt fiyat marjları olması gerekenin çok üzerinde. Daha önce 3 kere uyguladığımız gibi bir kez daha gereken adımı atmaktan çekinmeyiz. Ya şirketler fiyatları makul seviyeye çekecek ya da tavan fiyat kararı alarak biz makul seviyeye çekeceğiz.”dedi

Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren dağıtım şirketlerine gönderilen tebliğ de ki bazı ibareler dikkat çekti...

Istanbul Avrupa Yakası dağıtıcı ve bayi marjları toplamının geçmiş dönemlere göre makul olmayacak biçimde arttığı

Ülke geneli marj toplam ortalamasının İstanbul Avrupa Yakası marjlarının da ötesinde makul olmayacak biçimde arttığı(örneğin Mayıs 2020 itibariyle il tavan fiyatları ortalamalarının 2017 başındaki İstanbul Avrupa Yakası fiyatlarından 15-20 krş/lt arasında fazla olduğu görülmektedir)

Tebliğ’den anlaşıldığı gibi EPDK dağıtım şirketlerinden 15-20 Kuruş arasında indirim isterken sektörde suskunluk ve değerlendirme süreci hakim.

Sektör kaynakları dağıtıcıların ve bayilerin toplam kar miktarının KDV dahil henüz 98 kuruş civarında olduğunu, KDV ayrıştığında dağıtım firmaları ile bayiye brüt toplam litrede 80 kuruş kaldığını, EPDK nın son yayınladığı paylaşım yönetmeliğine göre dağıtıcıya yüzde 45 bayiye yüzde 55 pay verildiğini ama henüz yeni sözleşme yenileme dönemine girilemediğinden bu paylaşımın yüzde 55 lik kısmının hala dağıtım firmalarında olduğunu belirtti. Her iki paylaşım yönteminde de bayilere litrede kalan brüt rakam olan 40 kuruşun yaşamsal oranda olmadığı, bayilerin ellerinde kalan brüt 40 kuruş ile “17 krş personel ve sosyal güvenlik harcamasını, 7 kuruş ile ürün nakliyesini, 14 kuruş ile banka kredi faizleri, POS komisyonları, genel giderlerini karşılamaya çalıştığını ve hala eksi maliyetten kurtulamadıklarını dile getirdiler. EPDK nın talep ettiği 20 kuruşluk indirimin yerinde görülmediği ve TAVAN fiyat ile fiyatların düşürülmesinin özellikle yabancı kaynaklı dağıtım firmalarında tedirginiliğe de yol açtığını söylediler.

Burak Karagöz - Bloomberg HT