Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'dan gaz akışının 10-15 gün içinde devam edeceğini belirtti.

Erdoğan, NTV özel yayınında İran gazında yaşanan kesintiyle ilgili de soruları yanıtladı.

Erdoğan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "İran'a borcumuz söz konusu değil. Tam aksine, bu iddialar yalandır.

İran Cumhurbaşkanı ile görüştüm. En kötü şartlarda bir on gün esneme yaparsak atlatırız dedi. Öyle zannediyorum ki fevkalade bir durum olmadan on bilemediniz on beş gün içinde doğalgaz akışı devam edecek.

Merkez Bankası'nın faiz kararı

Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili sorulara yönelik olarak şu yorumlarda bulundu:

Üretim odaklı ihracat ve istihdamı artırmak hep önceliğimiz oldu. Nihai amacımız olan dengeli ve sürdürebilir büyümeye kesinlikle ulaşacağız.

Yüksek faiz ortamının orta uzun vadede kırılganlık oluşturduğu aşikar. Bu ortamda kaynaklarımız üretime gitmiyor. Ülkemizin gelişmesine ket vuruyor. Bu sebeple düşük faiz ortamında kaynaklarımızı üretim, istihdam, ihracat ve büyüme olarak kullanmak istiyoruz.

Bu modelle birlikte ülkemiz daha güçlü hale gelecek, ekonomimiz spekülatif ve manipülatif müdahalelerden daha az etkilenecektir.

Özel bankalar kredide yüksek faizle sömürü çarkını devam ettiriyor. Bundan rahatsız olacak özel sektör bankaları ama bunu söylemeye mecburum. Ama siz böyle yaparsanız gideceği yer kamu bankasıdır. Faizden medet umulmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz.

Vatandaşlarıma sesleniyorum. Kamu bankalarına gidin. Sömürge çarkına girmeyin.

Tüm dünyada enflasyonist baskılar arttı. Maliyet enflasyonuna yol açan gelişmeler diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de etkili oldu.

Enflasyonla mücadele önceliğimizdir. Enflasyonun olumsuz etkilerini vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıtmak amacıyla gerekli adımlar atılıyor.

Para politikasının etkinliğinin sınırlı kaldığı arz şoklarında alınacak tedbirler bütüncül bir bakış açısıyla gözden geçiriliyor.

"Kur korumalı mevduatta 203 milyar TL aşıldı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Aralık tarihinde duyurduğu kur korumalı mevduatla ilgili son verileri de paylaştı.

Erdoğan, "Türk lirasına güveni artırmak için uygulamaya alındı. 25 Ocak 2022 itibarıyla toplam 203 milyar lirayı aşmış durumda. 58,6 milyar lirası Döviz hesaplarından dönüşen tutar. Biz önümüzdeki döneme çok iyimser bakıyoruz. Son dönemde döviz kurundaki istikrarlı seyir, bu iyimser bakışımızı destekliyor." diye konuştu.

Elektrikte kademeli faturalandırma

Erdoğan elektrik konusundaki faturalandırma uygulamalarına yönelik soruları da yanıtladı. Erdoğan bu konuda şu ifadeleri kullandı:

Dünyada elektrik üretiminin ana hammaddelerinden olan kömür beş, doğalgaz fiyatlarında on kat artış söz konusu. Özellikle fiyatlarda sübvansiyon halen mevcuttur.

Vatandaşlarımızın elektrik faturalarında yüzde 50, doğalgazda yüzde 75 sübvansiyona gidilmiştir. 2022'de benzer sübvansiyonlar devam edecektir.

Aylık 150 kilovatsaat miktarı, günlük 5 kilovaat/saatten hareketle oluşuyor. Kademeli tarifenin amacı elektriğin verimli kullanılmasını teşvik etmek. Uygulama yeni başladı, önümüzdeki günlerde takip edilecek.