Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, tahıl koridoru anlaşmasında Ukrayna’dan taşınan tahılın zengin ülkelere ulaştırıldığı yönündeki eleştirisinde haklı olduğunu söyledi.

Hırvatistan’da konuşan Erdoğan, “Şimdi bir taraftan Rusya’ya bu yaptırımlar sürerken bunlar karşısında onu yapan ülkelere tahıl sevkiyatının olması sayın Putin’i de rahatsız etmektedir. Bunu aşmak için Semerkant'ta Putin'le bu konuları ele alacağız. Biz de istiyoruz ki Rusya’dan da tahıl sevkiyatı başlasın” diye konuştu.

Putin, Vladivostok Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Ukrayna tahılının dar gelirli ülkelere gitmediğini, bunun yerine ağırlıklı olarak Avrupa’ya teslim edildiğini belirtmişti. Putin rotalara getirilecek kısıtlamaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile müzakere edilebileceğini sözlerine eklemişti.

Tahıl koridoru Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda hayata temmuz ayında geçirildi. Piyasalar anlaşmanın geleceğine ilişkin gelişmelere göre yön bulabiliyor. Anlaşma ile en büyük tahıl ihracatçı ülkelerden biri olan Ukrayna’nın ihracatı fiyatların düşmesine yardımcı olmuştu.

Putin, anlaşmanın hayata geçmesi için her şeyi yapmalarına karşın ülkesinin ve dar gelirli ülkelerin “aldatıldığını” öne sürdü.