Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 29. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuştu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları:

-Mayıs 2022 itibarıyla 12 aylık bazda ihracatımızı 243 milyar dolara yükseltmeyi başardık. İnşallah her geçen ay bu oranı daha da yukarı taşıyacağız.

-214 ayrı ülkeye yaptığı ihracatla bayrağını her yerde dalgalandıran bir ülke haline gelmiştir. Bu tablo yüksek katma değerli ürünleri ihraç etme hedefine adım adım yaklaştığımıza işaret ediyor. Bu tablo ülkemizi yatırım , istihdamla büyütme doğrultusunda emin adımlarla yürüdüğümüzün kanıtıdır.

-Üretimini artırmak isteyen herkesin yanında olacağız.

-Bizim tek gayemiz ülkemizin üretimini, istihdamını artırmaktır. Aksini iddia edenler farklı niyetlere sahiptirler. Üretim ve ihracat yolunda adım atan herkesin yanındayız. Siz yeter ki planınızı ve projenizi samimiyetle ortaya koyun, diğer tüm sorunları birlikte çözeriz.

-Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren 100 bin ihracatçımızın her birini aynı zamanda gönüllü diplomatik elçimiz olarak görüyoruz. Sizlerin azmi ve becerisi sayesinde küresel meydan okumalar karşısında daha güçlü bir duruş sergileyebiliyoruz.Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline hep birlikte getireceğiz. İşte o zaman büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasında daha üst bir safhaya geçmiş olacağız.

-2023 hedeflerimizi ilk söylediğimizde birileri bize dudak bükerek bakmıştı. Yaşadığımız onca hadiseye, maruz kaldığımız onca tehdide, önümüze kurulan onca tuzaklara rağmen hedeflerimizin yarısını hayata geçirdik.

-500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yarısını gerçekleştirdik. Yıl sonu için belirlediğimiz 250 milyar dolarlık ihracat hedefini fazlasıyla geçeceğiz.

-Ülkemize ve milletimize olan inancın yanında, elimizde gayet sağlam araçlar ve imkanlar var.

-Son 20 yılda ülkemizin ihracatını 6 kat, ihracatçı sayısını 4 kat artırmış bir ülkeyiz. Yaklaşık 2.5 yıldır etkili olan küresel sağlık krizi dünyadaki üretim ve tedarik merkezlerinin yeniden şekillenmesini zorunlu hale getirdi. Bu konuda ilk öne çıkan ülke Türkiye'dir.

-Yüksek faizle Türkiye'yi soydurmayacak yola ihtiyaç var

-(Enflasyon) şubat-mart itibarıyla geride bırakacağız

-Temmuz’da enflasyon farklarıyla her kesim rahatlayacak

-Fiyat artışları, kur dalgalanmaları bardağın boş tarafı

İhracat şampiyonları açıklandı

Geçen dört senede, ihracatın Türkiye’nin ana iktisadi faaliyeti haline geldiğini ve Türkiye’nin büyümesinin artık ihracat öncülüğünde gerçekleştiğini belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hem 2021 yılında, hem de bu yılın ilk çeyreğinde, büyümenin yarısı ihracatla geldi. İhracatımızın lokomotifi de, toplam ihracatımızın yüzde 55’ini gerçekleştiren ilk 1000 ihracatçımız oldu. 2021 yılında ilk 1000 firmamızın ihracatı, yüzde 33 artışla 123 milyar doları aştı. Geçen sene listede olmayan 173 firmamız, bu sene ilk 1000 arasına girmeyi başardı. Bu yıl tam 15 firmamızın ihracatı 1 milyar doları aştı. Listede yer alan firmalarımızın yüzde 80’i, yüzde 100 yerli firmalardan oluşuyor. Ayrıca ilk 1000 ihracatçımız arasında 52 farklı ilden firmamız bulunuyor. 7 bölgemizin tamamının temsil edildiği, tüm Türkiye’ye yayılmış bu tablo, ihracatımızın geleceği adına bizleri heyecanlandırıyor. Yaptıkları işlerle bu başarıları mümkün kılan, her gün ilk günkü heyecanla, büyük bir aşkla, pandemiye rağmen, gece-gündüz demeden, uzak-yakın demeden, 6 kıtada ayak basmadık tek bir ülke, tek bir bölge bırakmadan bayrağımızı gururla dalgalandıran ihracat ailemizin her bir ferdini ve bugün ödüllerini takdim edeceğimiz şampiyonlarımızı, cân-ı gönülden tebrik ediyorum. İhracat ailemizin tüm sorunlarıyla ilgilenen Bakanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ortaya koyduğu vizyon ve irade ile üretim ve ihracatı ekonomi modelimizin merkezine yerleştiren, Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum”.

Türkiye'nin risk priminde yükseliş ivmesi devam ediyor.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası 837 baz puan seviyesini gördü. Artan risk primleri nedeniyle 10 yıllık eurobondun getirisi yüzde 10,6 seviyesine çıkarak rekor kırdı.

Günlük kapanışa bakıldığında ise haftanın ilk işlem gününde CDS'nin 19 yılın en yüksek kapanışa ilerlediği görüldü.

2008 Ekim ayında CDS'de günlük kapanış seviyesi 831 baz puan olarak kaydedilmişti. Cuma günü ise kapanış 828 seviyesinden gerçekleşti.

Haftanın ilk işlem gününde 831 baz puanın üzerinde kapanış gerçekleşmesi durumunda risk priminde 2003'ten bu yana en yüksek kapanış kaydedilmiş olacak.

2003 yılı Mart ayında CDS'de 1.416 baz puanlık kapanış görülmüştü.