Erişilemeyen hesaplarda milyarlarca dolarlık Bitcoin var
Popüler kripto paranın son dönemdeki yükselişiyle birlikte kripto para hesaplarının kayıp şifrelerinin kurtarılmasına yönelik talep de arttı. Kayıp dijital anahtarların bulunmasına yardım eden Wallet Recovery Services, kurtarma talebinin bir önceki ayın üç katı yoğunlukta olduğunu belirtti
San Francisco'da yaşayan Alman bilgisayar programcısı Stefan Thomas'ın, bu hafta itibariyle kabaca 220 milyon dolar eden servetine erişebilmesi için sadece iki şifre tahmin hakkı kaldı.
Thomas'ın şifresi, 7,002 adet Bitcoin taşıyan bir dijital cüzdanın özel anahtarını barındıran küçük bir taşınabilir belleği açmasını sağlayacak. Ancak sorun şu ki Thomas yıllar önce şifreyi yazdığı kağıt parçasını kaybetti. Şifreyi açmak için toplam 10 tahmin hakkı bulunuyor, sonrasında belleğin içeriği ilelebet kilitlenecek. Sekiz deneme yapan Thomas, henüz doğru şifreyi bulamadı.
"Yatağa uzanıp düşünüyorum. Sonra yeni bir stratejiyle bilgisayara gidiyorum ve işe yaramıyor. Yeniden umutsuzluğa kapılıyorum." diyor Thomas.
Bu arada Bitcoin'in fiyatı sert düşmesine karşın hala sadece bir ay öncesine göre yüzde 50 artıda. Sekiz aylık yükselişinde aşırı volatil olan popüler kripto para, dünya ekonomisi pandemi etkisiyle kasıp kavrulurken birçok kişiyi kısa sürede oldukça zengin etti.
New York Times'ın haberine göre kripto paranın sıra dışı doğasından dolayı Thomas gibi birçok kişi anahtarlarını unuttukları için Bitcoin servetlerine erişemez durumda.
Kripto para veri şirketi Chainalysis'e göre mevcut 18.5 milyon Bitcoin'in yaklaşık yüzde 20'si kayıp cüzdanlarda gibi görünüyor. Bunların piyasa değeri yaklaşık 140 milyar dolar. kayıp dijital anahtarların bulunmasına yardım eden Wallet Recovery Services günde 70 cüzdan kurtarma talebi geldiğini belirtiyor. Wallet Recovery Services'e göre kurtarma talebi bir önceki ayın üç katı yoğunlukta.
Şifrelerine erişemeyen Bitcoin sahiplerinin birçoğu popüler kripto parayı on yıl önceki ilk günlerinden bu yana tutuyor ancak hiçbiri değerleneceğini düşünmemiş.
Los Angeles'ta yaşayan girişimci Brad Yasar, teknolojinin ilk günlerinde madencilik yaparak binlerce Bitcoin çıkarmış ve tamamı bilgisayarlarında duruyor. Değerinin yüz milyonlarca dolar olmasına rağmen şifrelerini yıllar önce kaybetmiş ve Bitcoin'lerin bulunduğu sabit diskleri vakumlu poşetlere koyup saklamış.
Yasar, durumu şöyle özetliyor:
"Şu an sahip olduklarımın sahip olabileceklerimin küsuratı olduğunun her gün hatırlatılmasını istemiyorum."
Varlıklarına erişemeyen Bitcoin sahiplerinin durumu kripto para teknolojisini normal paradan ayıran, en çok sevilen ancak aynı zamanda en riskli olan sıra dışı özelliklerinin acı bir hatırlatıcısı.
Geleneksel banka hesapları ve çevrim içi cüzdanlarda, bankaların müşterilerine hesap şifrelerini yeniden verme ya da sıfırlama şansı var. Ancak Bitcoin için şifre verebilecek ya da tutabilecek bir şirket bulunmuyor.
Sonuçta Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, Bitcoin fikrinin temelinde dünyadaki herkesin dijital bir banka hesabı açmasına imkan sağlamak ve parayı hiçbir devletin engelleyemeyeceği ya da düzenleyemeyeceği şekilde tutmak olduğunu söylemişti.