Ermut: Doğrudan yatırımlarda yüzde 14'lük artış iyi bir sinyal
Ermut 2018 yılının yatırım açısından nasıl geçtiğini, Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülkeleri ve Honda'nın Türkiye'deki üretimini durdurma kararı hakkında konuştu
Bloomberg HT’deki Finans Merkezi programında Gökhan Şen’in konuğu Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut oldu.
Ermut 2018 yılının yatırım açısından nasıl geçtiğini, Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülkeleri ve Honda’nın Türkiye’deki üretimini durdurma kararı hakkında konuştu.
“2018 yılında Türkiye’ye 13,2 milyarlık doğrudan yatırım geldi”
Ermut 2018 yılının hem küresel de hem de yerelde enteresan bir yıl olduğunu söyleyerek “Dünyada son 3 yıldır küresel doğrudan yatırım rakamları düşüş trendinde... Yayınlanan bazı verilere göre beklenti yüzde 19 oranında bir düşüş olduğu yönünde. 2008 küresel krizi sonrasındaki rakamlara düşüldüğünü gösteriyor. Bu durum dünya açısından çok endişe verici bir durum... Daha hızlı daralan bir pastadan daha fazla pay çekmeye çalışan daha fazla aktörün olduğu bir ortamdan bahsediyoruz” dedi.
Türkiye’nin ise iyi bir yıl geçirdiğini söyleyerek “Türkiye’de ise bu sene doğrudan yatırımlarda yüzde 14’lük bir artışla 13 milyar doların üzerinde kapatması iyi bir sinyal oldu. Değişik sektörlerden yatırımlar var fakat yine de bizim hem imalat sektöründeki artışın bir yandan da bizim önlemler aldığımız; vatandaşlık gibi, potansiyeli de arttırdığımız gayrimenkul gibi sektörlerden hedeflediğimiz gibi daha fazla yatırım çekiyor olmamız, en azından Türkiye’nin attığı adımlardan sonuçlar alabildiğini gösteriyor olması açısından önemli” açıklamasında bulundu.
Ticaret savaşlarının ve siyasetteki milliyetçi söylemin yatırımcılar açısından güvensiz bir ortam oluşturduğunu da ekleyerek, “Tüm dünyada siyasette milliyetçiliğe gitme ekonomi dünyasında da korumacı politikalar, artan gümrük bariyerleri, milli şirketler olarak görme eğilimi bütünde bir belirsizliğine neden oluyor ve yatırım iştahının azalmasına sebep oluyor. Yatırımcılar da artık gelişmekte olan riskleri görüyorlar ve artık taşın altına elini sokmaları gerektiğinin farkındalar. Bu yüzden küresel şirketleri önümüzdeki dönemde önemi artan aktörler olarak göreceğiz. Türkiye çoğu küresel şirket için bölgesel üssü olarak konumlandırıyor. İkili ilişkilerde siyasi ilişkilerde onların ağırlıklarını daha çok koyacaklarını düşünüyoruz” dedi.
“Türkiye, Avrupa merkezli olmakla birlikte Asya’dan ve Körfez ülkelerinden yatırım çekiyor”
Avrupa merkezli yatırımların yanı sıra artık farklı yerlerden de yatırımcı geldiğini paylaşan Ermut, “Türkiye konvansiyonel olarak baktığımızda yatırımlarını Avrupa merkezli çekmiştir. Daha önce bu pay yüzde 80-90’lara çıkarken, 2002 sonrasında daha normal bir dağılıma yöneldi. Özellikle 2011 sonrasında Avrupa'nın payı yüzde 75’lerden yüzde 60’lara inerken, diğer bölgelerin payları artmaya başlamıştır. Hala Avrupa merkezli olmakla birlikte gitgide Uzak Doğu'dan, Körfez ülkelerinden yatırım çekmeye başladık. Yatırımı hala gelişmiş ülkelerden çekiyoruz. 2018 yılında Hollanda’yı bir numara olarak görüyoruz. Geçen sene ikinci sırada Azerbaycan’ı gördük” dedi.
“Ülkede yatırım yapıp memnun olmayıp kaçan gibi algı yok”
Ermut, “Türk yatırımcılarının da yurt dışında yaptığı yatırım da istediğimiz bir şey. Giden ve gelen yatırımların hacmi de ülkemizin küresel ekonomiye entegrasyonu noktasında önemli bir veri. Ülkede yatırım yapıp memnun olmayıp kaçan gibi algı yok. Dönem dönem bazı şirketler stratejilerini değiştiriyor ve Türkiye’deki operasyonlarını devredebiliyor. Bu durumun Türkiye ile sınırlı veya doğrudan ilişkili bir durum olmadığını da görüyoruz” dedi
“Honda’nın İngiltere’deki operasyonu Türkiye’dekinden daha büyük”
Honda’nın Türkiye’deki üretimini sonlandırmasına dair Ermut “Şirketin de kendi küresel öncelikleri doğrultusunda atacağı bazı adımlar var. İngiltere'de kapatacakları operasyon Türkiye’den çok daha büyük operasyon. Bu durum şirketin otomotiv sektöründeki değişimlere verdiği küresel düzeydeki bir cevap…” açıklamasında bulundu.