Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Eskiyen bir başarı hikayesi: SoftBank

Eskiyen bir başarı hikayesi: SoftBank

SoftBank eskiden yaptığı yüksek getirili ve başarılı yatırımları ile anılıyordu fakat WeWork ve Uber yatırımları soru işaretleri yarattı

Giriş: 14 Eylül 2020, Pazartesi 15:48
Güncelleme: 14 Eylül 2020, Pazartesi 15:48

Şirketin kurucusu, Kore doğumlu ve Japonya’da büyüyen Masayoshi Son, California Berkeley üniversitesinde bilgisayar bilimleri okuduktan sonra 1981’de Tokyo’da SoftBank ismiyle bir bilgisayar parçaları dükkanı açtı. Daha sonrasında bir teknoloji ve telekomünikasyon devi haline gelen şirket, 1994 yılında halka arz edildi.

Sprint, SoftBank, Brightstar, Yahoo Japan ve Arm gibi şirketlerle 5 farklı segmentte faaliyet gösteren SoftBank Group, Slack, Uber ve WeWork gibi fiyaskoyla sonuçlanan yatırımların da baş rolünde.

1996 yılında Kingston Technologies’in %80’ini ve Yahoo hisseleri alan SoftBank, daha sonrasında Kingston hisselerini 1999 yılında sattı.

2000 yılında Alibaba’ya 20 milyon dolar yatırım yapan SoftBank, bu yatırımdan 100 milyar dolar getiri sağlayarak şirketin çok başarılı bir yatırımcı olma imajı ilk olarak bu dönemlerde oluşmaya başladı.

Bu başarılarının ardından 2018’de Uber’in %17.5’lik hissesini yaklaşık 9 milyar dolara satın alan ve şirket tarafından yönlendirilen yatırımcılar sayesinde SoftBank Uber’in en büyük hissedarı haline geldi.

2019 yılında Uber’in halka arzının beklentileri karşılayamaması ve o yıl ikinci çeyrekte 5.2 milyar dolar zarar açıklamasıyla birlikte, SoftBank’ın “Vision Fund” olarak adlandırdığı yüksek getiri sağlayan fonu üzerinde daha çok çalışması gerekliliği doğdu.

Şirketin bir diğer hayal kırıklığıysa bir telekom şirketi olan ve Verizon, AT&T gibi şirketlerle sıkı bir rekabet içerisinde olan Sprint’e yatırım yapmasıydı. 2018 yılında T-Mobile’a Sprint’i satmak için anlaşma imzalayan SoftBank, yeni şirketin hisselerinin %27’sine sahip olacaktı.

Son zamanlarda ise kurucusunun yatırım stratejisi ve verdiği kayıplar ile gündeme gelen şirket, şimdi de çip üreticisi Arm’ın Nvidia’ya satılmasıyla gündemde. Nvidia Arm’ı satın almak için 21.5 milyar dolar hisse ve 12 milyar dolar nakit ile ödeme yapacak.

Bunların yanında, 2 milyar dolar imza sırasında ödenecek ve çip üreticisinin elemanlarına da 1.5 milyar dolar değerinde ödeme Nvidia hisselerinin verilmesi şeklinde yapılacak. Eğer Arms beklenen performansı karşılarsa SoftBank fazladan bir 5 milyar dolar daha alacak.