Advertisement
HABERLER ABONE OL

Eti Bakır Genel Müdürü Emre Kayışoğlu yıllık bütçe yapmanın çok zor olduğunu söyledi.

Bloomberg HT yayınına katılan Kayışoğlu “Dünyadaki elektrikli araçlara dönüşüm her sene üstel bir şekilde artıyor. Konvansiyonel içten yanmalı motorlu araçtan geçişte tabi hala çok uzaktayız. Öte yandan birim fiyatları belli bir noktaya gelmeye başladı. Orta ölçekli gelirli birisi de elektrikli araç düşünmeye başlayabildiğinde bu ihtiyaç daha da artacak. Biz de bununla ilgili hazırlık yapıyoruz. Bakır’ın Mazıdağı işletmesindeki tesis, bakır artıklarının içerisindeki kobalt, çinko, bakır gibi stratejik metalleri artıklardan geri kazanmak üzere kurulmuş bir tesis. Entegrasyon tarafında da gübreyle entegre edilmiş bir tesis. Türkiye’deki tek fosfat madeni Mardin Mazıdağı’nda. Buradan yaklaşık 500 bin ton gübre üretiyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin kendi gübre ihtiyacının yaklaşık yarısını üretebildiğini ifade eden Kayışoğlu “Rusya’daki doğal gaz kısıtlamaları geldikten sonra, Avrupa kendi fabrikalarında gübre üretememeye başladı. Gübre fiyatlarındaki artış trendi çiftçiyi zora soktu. 2023’ün ilk çeyreğinde gübre fiyatları stabil gidecektir” dedi.

Kayışoğlu “Kobalt üretimininin büyük oyuncularından biriyiz. Türkiye'de kobalt tüketimi çok az olduğu için ihraç ediyoruz. Şu anda batarya geri dönüşümü konusunda çalışmaya başladık. Demir cevherinde 2023’te 100-150 milyon dolar civarında yatırım planlıyoruz. Bunun testleri devam ediyor. 2024’te ise 250 milyon dolar civarında yatırım yapma planımız var” diye konuştu.

Kayışoğlu “Yıllık bütçemizi yaptık ancak altıncı ayda tekrar gözden geçirme kararı aldık. Yıllık bütçe yapmak çok zor” dedi.