Advertisement
HABERLER ABONE OL

Salgın nedeniyle bir yıl ertelenen EURO 2020 futbol turnuvası başlıyor. 31 gün sürecek ve 51 maça sahne olacak turnuvada, 24 milli takım mücadele edecek.

Tarihinde ilk kez ikiden fazla ülkenin ev sahipliği yapacağı organizasyon, 11 farklı ülkede düzenlenecek. İtalya'nın başkenti Roma, İngiltere'nin başkenti Londra, Hollanda'nın başkenti Amsterdam, Danimarka'nın başkenti Kopenhag, Azerbaycan'ın başkenti Bakü, Romanya'nın başkenti Bükreş, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin yanı sıra Rusya'nın Saint Petersburg, Almanya'nın Münih, İspanya'nın Sevilla ve İskoçya'nın Glasgow şehri de karşılaşmalara ev sahipliği yapacak.

Türkiye ilk kez turnuvanın açılış maçında

A Milli Takım, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2020) açılış maçında İtalya ile karşı karşıya gelecek.

Roma Olimpiyat Stadı'ndaki karşılaşmayı yaklaşık 17 bin taraftar tribünden izleyecek. Bu mücadelede yaklaşık 3 bin Türk taraftarın da tribünde yer alması bekleniyor.

A Milli Futbol Takımı, 1996, 2008 ve 2016'da Fatih Terim, 2000'de de Mustafa Denizli yönetiminde finallerde sahaya çıktı. Ay-yıldızlı ekip ilk kez Şenol Güneş yönetiminde Avrupa Şampiyonası'nda mücadele edecek.

1996'da İngiltere'nin düzenlediği finallerde Türkiye, gruptaki 3 maçını gol atamadan, yenilgiyle tamamlayarak elendi. 2000 yılında Hollanda ve Belçika'nın ortaklaşa düzenledikleri finallerde ise Türkiye, gruptan çıkıp, çeyrek finalde Portekiz'e yenilerek, organizasyona veda etti.

Ay-yıldızlı ekip, Fatih Terim yönetiminde katıldığı EURO 2008'de ise büyük bir başarıya imza atarak, yarı finale kadar yükseldi. Almanya'ya 3-2 yenilen Türkiye, Avrupa Şampiyonaları tarihindeki en iyi dereceye imza attı. Milli Takım, 2016'da Fransa'da düzenlenen turnuvada ise grup maçlarını 3 puanla 3. sırada tamamlayarak elendi.

Ekonomisiyle de dikkat çekiyor

Turnuvanın salgından etkilenen Avrupa ekonomisinde bir hareket yaratması bekleniyor. Maçlara ev sahipliği yapacak stadyumlara belli kapasitede seyirci alınacak. Toplamda 150 milyonu aşan seyircinin maçları izlemesi bekleniyor.

Açılış maçları için bilet fiyatları 75 euro ile 225 euro arasında değişirken, grup maçlarında fiyatlar 30-185 euro bandında yer alıyor. Final maçı için ise 295 euro ile 945 euro arasında bir fiyat skalası bulunuyor.

Turnuva sponsorluk rakamlarıyla da öne çıkıyor. KPMG Football Benchmark’ın yaptığı çalışmaya göre, ana sponsorların turnuvaya ayırdığı rakam 170 milyon euro civarında. Sponsorluklar arasında Hollanda, Çin ve Amerika şirketleri ön sıralarda yer alıyor.

Ülkelerin kadro değerlerinde ise 1,2 milyar Euro ile İngiltere listenin en üst sırasını alırken, Transfermarkt’a göre İngiltere milli takımında Harry Kane en değerli oyuncu. Türkiye ise 325 milyon euroluk kadro değeri bulunurken, en değerli 10 ülke içerisinde yer alıyor. Kadro içerisindeki en değerli oyuncumuz ise Çağlar Söyüncü olarak öne çıkıyor.

Turnuvanın en değerli oyuncuların ülkeleri ve oynadıkları kulüplere baktığımızda, İngiltere kulüplerinin ciddi oranda baskın olduğu görülüypr. KPMG Football Benchmark’ın değerlemesine göre turnuvanın en değerli 7 oyuncusunun 4’ü İngiliz asıllıyken, 5 tanesi İngiliz kulüplerinde top koşturuyor. Bu 7 oyuncunun piyasa değeri ise 888 milyon Euro ile Türkiye Süper Lig ve Holanda Ligi gibi liglerden daha değerlidir.

Euro 2020 futbol şampiyonasında öne çıkan bazı ülkelerin Lig Değerleri’ne bakıldığında, İngiltere Premier League 13 milyar Euro piyasa değeri ile en değerli lig olarak karşımıza çıkıyor. İkinci sıradaki İspanya Ligi olan La Liga İngiltere Liginin neredeyse yarı bir piyasa değerine işaret ediyor. Türkiye Süper Lig’i ise 529 milyon Euro ile listenin alt sıralarında yer alıyor. Bazı Avrupa ülkelerinin lig değerlerinin, ülke gayri safi yurtiçi hasılasına oranladığımızda ise en düşük oran Holanda ve Türkiye, en yüksek oran ise İspanya ve İngiltere.