KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi özel sektörü 2019 yılı sonu yaklaşırken neredeyse hiç büyümüyor ve ticaret belirsizliklerinin imalat sektörünü oldukça olumsuz etkilediği bir yılı kapatmaya hazırlanıyor.

IHS Markit'in açıkladığı Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma yöneticileri Endeksi (PMI) Aralık ayında 50.6 ile beklentinin hafif altında kaldı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 50.7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

PMI verisi, büyüme ve daralmanın sınırı olan 50 seviyesinin hafif üzerinde gerçekleşierek, özel sektörün yukarı yönde ivme kazanmakta zorluk çektiğini gösteriyor.

Ekonomideki bu zorlu görünüm Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) geçen haftaki açıklamasında yansımasını buldu.AMB gelecek yıl için büyüme tahminini düşürdü. Ancak Christine Lagarde, başkan olarak ilk politika güncellemesinde, ekonominin istikrar kazanmaya başladığına ilişkin işaretler olduğunu ve aşağı yönlü risklerin bir miktar zayıfladığını kaydetti.

Fransa'da, hizmet sektöründeki güçlü seyir, imalat sektörü ivmesinde görülen beklenmedik sert düşüş ile dengelenirken, Almanya'da sanayi kesimindeki daralma derinleşti.

IHS Markit, Euro Bölgesi'nin istihdam büyümesini gösteren endeksin beş yılın en düşük seviyesine yavaşladığını duyurdu ve bu durum görünüme yönelik iyimserliği azaldığını ve fiyat baskılarının ılımlı hale geldiğini yansıtıyor.

IHS Markit baş işletme ekonomisti Chris Williamson, "Yakın zamanda iyileşme olacağına ilişkin fazla bir işaret yok. Yeni siparişlerde büyüme büyük ölçüde durgun ve istihdam artışı neredeyse durma noktasına geldi," dedi ve "İşletmeler durma noktasındaki talep ve önümüzdeki yıl için olumsuz beklentilerden kaynaklanan zorluklardan dolayı güçlük çekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Advertisement