Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

S&P Global'in verilerine göre Euro Bölgesi'nde imalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI endeksi Ocak ayında 49,3'ten 50,2'ye yükseldi. Beklenti 49,8'di. Endeks böylece Haziran ayından beri ilk kez kritik 50 eşiğini aştı.

Endeksin 50'nin üzerinde değer alması sektörde büyümeye işaret ediyor.

Bölgede hizmet PMI endeksi 50,7'ye yükseldi. Beklenti 50,1'di. İmalat PMI endeksi ise 48,'e yükseldi. Bu, 5 ayın en yüksek seviyesi olsa da hala daralma bölgesinde kaldı. Beklenti 48,5'ti.

S&P Global Şef Ekonomisti Chris Williamson Euro Bölgesi ekonomisinin istikrar kazanmasının bölgenin durgunluktan kaçabileceğine dair bir kanıt olduğunu söyledi.

Enflasyondaki yavaşlama, enerji kriziyle mücadele eden Euro Bölgesi'nde hava koşullarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve tedarik zinciri sıkıntılarındaki azalma gibi faktörler ekonomiye dair iyimserliğe neden oluyor. Ancak yine bugün bölgenin en büyük 2 ekonomisi olan Almanya ve Fransa'da açıklanan veriler hala tablonun sıkıntılı olduğunu ortaya koydu.

Almanya'da hizmet PMI endeksi 50,4'e yükselerek tahminleri aştı. Sektör böylece Haziran'dan beri ilk kez büyüdü. İmalat PMI 47 ile 48'lik tahminin altında kaldı.

Fransa'da hizmet PMI endeksi 49,2'ye düşerken imalat PMI 50,8 ile 49,5'lik tahmini aştı.