Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Önlemlerin gevşetilmesi ve Kovid-19 vaka sayılarındaki düşüşün etkisi Euro Bölgesi’nin pandemi krizinden çıktığını gösteriyor. Verilere göre, kısıtlamalardan en çok etkilenenler arasında yer alan hizmet sektörü işletmelerinin faaliyetleri Mayıs’ta arttı.

Üretim, tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle biraz yavaşlasa da, aşılama hızındaki artışın ve güçlenen talebin önümüzdeki yıl için iyimser bir tablo yarattığı düşünülüyor.

IHS Markit verilerine göre, mallar üzerindeki fiyat baskılarının şimdiye kadarki en yüksek seviye ulaştığı ve bunun hizmetler sektörüne de yansıdığı kaydedildi.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, şimdiye kadar bu eğilimin geçici olduğunu ve ekonominin toparlanmayı sürdürebilmesi için önemli ölçüde desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulamıştı.

Almanya ve Fransa hizmet sektöründe 10 ayın en hızlı büyümesini kaydetti

Avrupa'nın en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa'da Mayıs ayında, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve hammadde tedarikinde yaşanan gecikmelere rağmen hizmet sektöründe ciddi bir toparlanma gördü.

Her iki ülkede de hizmet sektöründe 10 ayın en hızlı büyümesini kaydetti.

IHS Markit’in Mayıs ayına ilişkin öncü PMI verilerine göre, Almanya'da bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs’ta hizmet sektöründeki toparlanmanın etkisi ile 56,2 puana yükseldi. Beklenti ise endeksin 57,1 puana yükselmesi yönündeydi.

Diğer taraftan, Fransa’da bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs’ta 57 puana yükseldi. Beklentiye göre endeksin 53,7 puana ulaşması tahmin ediliyordu.

Verilere göre, üretimde Almanya ivme kaybederken, Fransa kısıtlı bir artış yaşadı. IHS Markit Yardımcı Direktörü Phil Smith, Almanya’da giderek artan tedarik kıtlığının fabrikalarda üretim seviyelerini düşürdüğünü ve yeni siparişlerin üretimi sürecini zorlaştırdığını söyledi.