Advertisement
HABERLER ABONE OL

Euro Bölgesi’nde şirketler aşılamaların koronavirüs krizini bitireceğine dair iyimserlikle pandemi başladığından beri ikinci kez geniş çaplı büyümeye döndü.

IHS Markit verilerine göre hizmet PMI endeksi Mart ayında Şubat’taki 45.7’den 49.6’ya yükseldi. Verilere göre Almanya, İtalya, İspanya ve İrlanda’da aktivite geçen ay artarken Fransa’da daralma durdu.

Euro Bölgesi bileşik PMI endeksi ise 48.8’den 53.2’ye çıktı.

IHS Markit Şef Ekonomisti Chris Williamson önümüzdeki aylarda aşının satışları destekleyeceği umuduyla şirketlerin büyüme beklentilerinin üç yılın en yüksek seviyesine çıktığını belirtti.

Euro Bölgesi aşılama hızında ABD ve İngiltere’nin gerisinde kaldı, aynı zamanda virüste üçüncü dalgayla mücadele ediyor. Karantinaların uzaması nedeniyle bölge ekonomisinin ilk çeyrekte daralması bekleniyor.

Goldman Sachs ekonomistleri bu yılın tamamında ekonominin yüzde 5.1 büyümesini bekliyor.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Pierre Wunsch Bloomberg’e verdiği mülakatta ekonomi için oldukça iyimser olduğunu belirterek “sürdürülebilir toparlanma için gereken koşullar karşılandı, karantinalar sonrası eğer bunlar yetmezse daha fazlasını da yapacağız” şeklinde konuştu.