Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar borçlanma piyasalarında hakimiyetini sürdürse de euro yılbaşından beri kurumsal finansman konusunda en popüler para birimi olarak ABD para birimini tahtından etti.

Bloomberg verilerine göre şirketler Ocak ayında 98 milyar euro (107 milyar dolar) borçlanırken, dolar cinsinden ise 101 milyar dolar borçlandı.

Euroda yaşanan geri dönüş Avrupa ekonomisine duyulan güven ve enerji güvenliğinin artırılmasıyla hız kazandı. 1999’da piyasaya sürülen para birimi, geçen yıl İtalya’da yaşanan siyası kaos, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve para politikasının seyri gibi gelişmeler sonrası dolar karşısında 1 seviyesinin altında gerilemişti.

JPMorgan'dan Matthias Reschke, "Piyasa, ABD'den çok Avrupa için endişeliydi. Kış boyunca yaşanan enerji krizi beklenenden daha az şiddetli olduğundan endişeler azaldı, euro kredisi daha cazip hale geldi.”

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü yapılan toplantı sonrası 50 baz puanlık bir artış kararı almıştı. Bu hamle sonrası kredi göstergelerinde AMB'nin Mart ayından sonra yavaşlatacağına dair fiyatlamalar gözlendi.