Evden çalışacaklar sosyal medya paylaşımı ve ikinci işe dikkat!
Bankacılık, sigortacılık, haberleşme gibi sektörler başta olmak üzere, sanayi işletmelerinin bazı birimlerinde de salgın endişesiyle yaygınlaşabilecek evden çalışma uygulamasında çalışanlar için dikkat etmesi gereken noktalar var
Koronavirüs vakalarının Türkiye'de de ortaya çıkmasıyla, işverenler personelini evden çalışma seçeneğine yönlendirmeye başladı. Bankacılık, sigortacılık, haberleşme gibi sektörler başta olmak üzere, sanayi işletmelerinin bazı birimlerinde de salgın endişesiyle yaygınlaşabilecek evden çalışma uygulamasında çalışanların hak kaybına uğramamak için dikkat etmesi gereken noktalar var.
Daha önce 4857 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesinde yer alan part-time çalışma ya da çağrı üzerine çalışma gibi rutin dışı çalışma modellerine, Mayıs 2016’da bir ekleme yapılarak ‘uzaktan çalışma’ uygulaması da eklendi. Böylece uzaktan çalışma yasal altyapıya kavuşmuş oldu.
Peki salgın gibi olağanüstü durumlar dışında özellikle yoğun trafik nedeniyle yolda çok vakit geçirilen büyük şehirlerde uygulanabilecek ‘uzaktan çalışma’da çalışanlar ve işverenler hak kaybına uğramamak için nelere dikkat etmeli?
Uzaktan çalışmayla ilgili sözleşmede işin tanımı, süresi, yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar yer alacak. Ayrıca, işverenin işçiyle nasıl iletişim kuracağı, ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler sözleşmede yer alacak. Yasa doğrultusunda çıkarılması beklenen yönetmeliğe göre ayrıca işçiler, özel bir nedeni olmadıkça işyerine gidip gelen emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamayacak. Örneğin işyerinin kreş ve diğer sosyal imkânlarından uzaktan çalışan işçi de yararlanacak. Kullanılacak malzemelerin sözleşmede belirtilmesi ve uzaktan çalışılan gün ve saatlerin günlük puantaj cetveline kaydedilmesinin de yönetmelikle netleştirilmesi gerekiyor.
Uzaktan çalışmaya geçilmesi halinde, buna uygun bir sözleşme gerekiyor. Ancak bu, part-time çalışmadan farklı. Yani işyerine giden emsal işçiyle aynı yasal kurallara bağlı olduğu için, örneğin işe gitmeyen işçinin bu süre içerisinde başka bir işte çalışması, işverene tazminatsız fesih hakkı doğurabilir. Ayrıca evden çalışan işçinin mesai saatlerinde sosyal medyada yaptığı iş dışı sosyal aktiviteleri paylaşması da sözleşmeye aykırı görülebilir. Bu da tazminatsız fesihe neden olacak sonuçlar doğurabilir.
Tahsin AKÇA / Bloomberg HT