Advertisement
HABERLER ABONE OL

Evergrande krizi büyümeye devam ediyor.

Çinli Evergrande Grubu, pazartesi günü en az iki büyük bankaya pazartesi günü yapması gereken kredi ödemesini yapamadı.

Bloomberg'in haberine göre Evergrande Çin saatine göre salı geç saatler itibarıyla söz konusu ödemelerini yapamadı.

Bankaların Evergrande’nin temerrüdünü resmi olarak ilan edip etmedikleri henüz net değil. İki kaynağa göre bazı bankalar sonraki aşamalara geçmeden önce holdingin kredi vade uzatım planını bekliyor.

Evergrande’nin Perşembe günü iki tahvili için geri ödemesi bulunuyor

Kriz büyüyor

Halihazırda banka kredi geri ödemelerinde geri düşen emlak devinin işlem gören tahvil ve bonolarının da değeri giderek düşüyor.

Evergrande’nin bir bonosu, işlemlerde ihraç fiyatının yüzde 30’una kadar gerileyerek güçlü iflas riskine işaret etti. Çin cuma günü finansal sisteme 14 milyar dolarlık kısa vadeli nakit sürse de Evergrande borç riskinin yayılma endişesi piyasalarda hakim.

Çin emlak firmalarının hisseleri Evergrande ile birlikte düşerken yatırım yapılabilir notun altındaki dolar cinsi özel sektör tahvil endeksinde getiri yüzde 14 ile son 10 yılın zirvesine ulaştı.

S&P'den Evergrande öngörüsü

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s Evergrande’nin büyük ihtimalle temerrüde düşeceğini belirtti. S&P Çin hükümetinin holdinge doğrudan bir destek sunmayacağını bekliyor.

S&P analistleri raporlarında “Pekin yönetiminin çok sayıda gayrimenkul şirketinin batması ve Evergrande’nin ekonomiye sistemik risk oluşturması durumunda devreye girebileceğini” yazdı.

Bazı yatırımcılar için Evergrande krizinin yönetimi Çin’in ekonomik geleceği için kritik önemde. Jim Chanos’a göre yatırımcılar “kritik bir an ile karşı karşıya olan” Xi Jinping’in kriz yönetimini dikkatle izliyor.

Beyaz Saray’dan da Evergrande açıklaması geldi. Bir gazetecinin Evergrande’nin yaşadığı likidite krizi sorusuna yanıt veren Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki “ABD her zaman küresel piyasaları izliyor ve gerekirse uygun yanıtı vermeye hazır” ifadelerini kullandı. Eski New York Fed Başkanı William Dudley ise Çin gayrimenkul sektörü hakkındaki endişelerin Fed’in varlık alım azaltımı yolunda olduğu sinyalini vermesinden alıkoymayacağını öngördü.

Tüm dünya 300 milyar dolar borçlu Çin gayrimenkul devi Evergrande’nin Perşembe günkü bono ödemelerine gözlerini çevirirken şirketin görünümü hakkında olumsuz haber akışı sürüyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s Evergrande’nin büyük ihtimalle temerrüde düşeceğini belirtti. S&P Çin hükümetinin holdinge doğrudan bir destek sunmayacağını bekliyor.

S&P analistleri raporlarında “Pekin yönetiminin çok sayıda gayrimenkul şirketinin batması ve Evergrande’nin ekonomiye sistemik risk oluşturması durumunda devreye girebileceğini” yazdı.

Bazı yatırımcılar için Evergrande krizinin yönetimi Çin’in ekonomik geleceği için kritik önemde. Jim Chanos’a göre yatırımcılar “kritik bir an ile karşı karşıya olan” Şi Jinping’in kriz yönetimini dikkatle izliyor.

ABD'nin Evergrande yorumu

Beyaz Saray’dan da Evergrande açıklaması geldi. Bir gazetecinin Evergrande’nin yaşadığı likidite krizi sorusuna yanıt veren Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki “ABD her zaman küresel piyasaları izliyor ve gerekirse uygun yanıtı vermeye hazır” ifadelerini kullandı.

Eski New York Fed Başkanı William Dudley ise Çin gayrimenkul sektörü hakkındaki endişelerin Fed’in varlık alım azaltımı yolunda olduğu sinyalini vermesinden alıkoymayacağını öngördü.

Evergrande fiyatlamaları

Birçok uzman Evergrande batışının etkisini sınırlı görse de piyasalardaki satışlar Çin ile çok az bağlantısı olan şirket hisselerine kadar sıçramış durumda.

Pazartesi günü S&P 500 yüzde 1,7 düşüş ile mayıs ayından bu yana en kötü işlem gününü yaşadı. Dow Jones yüzde 1,8, Nasdaq ise yüzde 2,2 ekside kapandı. Twitter, EBay, Kroger gibi Evergrande bağlantısı olmayan şirketler de sert satışlardan nasibini aldı.

Temerrüt nedir?

İşlem öncesi belirlenmiş olan yükümlülüklerin taraflardan biri tarafından yerine getirilememesi durumudur. Örneğin; yapılan bir kredi anlaşmasında borçlunun kredi anaparası ve/veya faiz taksitlerini ödeyememesidir.

Benzer şekilde vadeli işlemlerinde, tarafın yükümlülüğünü borsa nezdinde yerine getirememesidir.

Temerrüt riski ise kredi riskinde tanımladığı üzere (ticari derecelendirme firmaları tarafından tahmin edilen) bono ihraççısının, kredi alan kişi ya da kurumun anapara ve faiz ödemelerin zamanında yapamama olasılığından kaynaklanan risktir.