'Evim' şirketlerine yüksek tutarlı sözleşme tavanı
Tasarruf finansmanı kuruluşların imzalayacağı yüksek tutarlı sözleşmeler tüm sözleşmelerinin yüzde 15'ini geçemeyecek.
Ev ve araç alım sistemi olarak bilinen tasarruf finansmanı şirketlerinin konut ve iş yeri için 5 milyon, taşıt için 2 milyon TL'yi aşan yüksek tutarlı sözleşme tutarlarının toplamı, şirketin ilgili tarihteki tüm sözleşme tutarlarının toplamının yüzde 15'ini aşamayacak.
Bu yüksek tutarlı sözleşmeler, çekilişli sözleşmelere konu edilemeyecek. Şirketlerin bir gerçek ya da tüzel kişi veya bir risk grubu ile imzalayabilecekleri sözleşmelerin toplam tutarı özkaynaklarının yüzde 25'ini aşamayacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esasları hakkında yönetmelikte değişiklikler yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmeliğine göre, aynı grup içinde birden fazla kişiye aynı ayda tahsisat yapılması şeklinde çekiliş düzenlenemeyecek.
Şirketlerin yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcıları ve finansman sağlamaya yetkili mensupları; bunların eş ve velâyet altındaki çocukları; tek başlarına ya da birlikte sermayesinin yüzde 25 veya fazlasına sahip oldukları ortaklıkları, mensuplarının kurduğu veya bunlar için kurulan sandık, dernek, sendika veya vakıflar ile her ne şekil ve surette olursa olsun sözleşme yapamayacak ya da bunların menkul kıymetlerini satın alamayacaklar.
Oransal sınırlardan herhangi birini aşan şirketler, bu gerçek ya da tüzel kişi veya risk grubuyla hiçbir şekil ve surette yeni sözleşme imzalayamayacak. Şirketlerin bu kapsamdaki aykırılıklarını 1 Ocak 2025 tarihine kadar gidermesi gerekiyor. BDDK, bu tarihi 1 yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.
Müşterilerin sözleşmede fesih hakkını kullanması durumunda tasarrufunun iadesi, iade talep tarihinden itibaren azami 6 ay içinde müşterinin veya yasal temsilcisinin göstereceği kendi veya yasal temsilcisinin adına açılmış banka hesabına defaten yapılacak.