Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Ticaret Bakanı Mehmet Muş Eylül ayına ilişkin öncü dış ticaret verilerini açıkladı.

Buna göre Eylül ayında ihracat yıllık yüzde 30'luk artışla 20,8 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 12 artışla 23,4 milyar dolar olarak kaydedildi.

Eylül'de dış ticaret açığı ise yüzde 46,4 düşüşle 2,6 milyar dolar oldu.

2021 yılı Ocak-Eylül döneminde ise ihracat geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 36 artarak 161 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde ithalat ise 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 193,4 milyar dolar olarak kaydedildi.

Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı ise yüzde 14,5 düşüşle 32,4 milyar dolar oldu.

Çekirdek dengede durum

Enerji hariç olarak bakıldığında, Eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 105,8 seviyesine yükseldi.

Ocak-Eylül döneminde ise bu oran yüzde 95,9 seviyesinde gerçekleşti.

İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında, Eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89,9 oldu. Ocak-Eylül döneminde ise bu oran yüzde 84,3 seviyesinde.

Muş: Yapılan denetimler polisiye tedbirlerle fiyatları düşürme çabası değildir

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dış ticaret verileriyle ilgili açıklamalarında son dönemde gündemde olan zincir marketlere yönelik fahiş fiyat denetimleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Muş, "Yapılan denetimler, polisiye tedbirlerle fiyatları düşürme çabası değildir, kamunun denetleme görevini yerine getirmesidir. Ticari ve ekonomik faaliyetlerin hukuka uygun şekilde yapılmasını sağlamaktır. Biz Ticaret Bakanlığı olarak denetim sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz." diye konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay dünyada yaşanan çip krizinin Türkiye’ye etkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Bloomberg HT’ye konuk olan Burkay, şu anda talep konusunda pozitif bir gelişme söz konusu olduğunu, fakat pandemi ile tedarik zincirinde ciddi kopmaların meydana geldiğini, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki kaybının yüzde 15 olduğunu söyledi.

2018 yılında otomotiv ihracatında nerdeyse 32 milyar dolar ile rekor kırdıklarının altını çizen Burkay, “2020’de bu rakam nerdeyse 25,5 milyar dolar seviyelerine indi. Bu sene 30 milyar doları geçeceğiz gibi. Eğer çip krizi olmasaydı Türkiye otomotiv ihracatında en az 4-5 milyar dolar artı sağlayacaktı. 34-35 milyar doları yakalayacaktı kriz nerdeyse yüzde 15’lik bir kayıp yaşamamıza sebep oldu” dedi.

Burkay, “Otomotiv sektöründe araçların çoğu çiplere bağlı konuma geldi. 3. çeyrekte bu krizin etkilerinin daha fazla görülmeye başladı. Tahminlerimiz 2022’nin 2. çeyreğinden itibaren çip kaynaklı aşılabileceğine umut ediyoruz” diye ekledi.