Advertisement
HABERLER ABONE OL

ÇAĞLAR KUZLUKLUOĞLU/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

TCMB düzenlemeleri ile hızla düşen tahvil faizlerine paralel Eylül’de DİBS ve BİST 100, TÜİK’in “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları” sıralamasında pozitifte kaldı. TEFAS verilerine göre ise Eylül’de 384 BES-OKS fonundan 128 tanesi aylık enflasyonun üzerinde getiri sağladı.

Enflasyon üzerinde getiri performansı sağlayan fonların içerisinde, 2022’nin genelinde olduğu gibi hisse tipi ve hisse ağırlıklı fonlar dikkat çekerken; devlet tahvili ve kamu kira sertifikası ağırlığı bulunan katkı ve borçlanma aracı fonları da öne çıktı.

Yıl başından itibaren görülen yüzde 52,40’lık enflasyon karşısında ise üç çeyrekte de yerli hisse senedi ağırlığı bulunan fonlar getiride pozitif ayrıştılar. Yılın ilk 9 ayındaki bu enflasyon oranına karşı 384 BES-OKS fonunun 124’ü daha yüksek getiri sağladılar.

Bu fonların arasında da Eylül görünümüne benzer biçimde, yüksek getiride hisse tipi ve hisse ağırlıklı fonlar ve yılın ortasından itibaren tahvil görünümünden pozitif ayrışan katkı ve borçlanma fonları yer aldı.

BIST 100 ’ün Ekim'in ilk yarısındaki yükselişi de hisseli fonları yukarı taşıdı

BİST 100’ün 14 Ekim kapanışı baz alındığında yüzde 17’nin üzerinde yükseldiği Ekim ayında da, TEFAS verilerine göre hisse tipi veya hisse ağırlıklı değişken 67 BES-OKS fonu yüzde 10 ila yüzde 17 arası getiri ile performansları ile BİST 100’e yaklaştılar.