Advertisement
HABERLER ABONE OL

EYT düzenlemesinin netleşmesinin ardından ilgili koşulları sağlayamayan eksik prim günleri olan sigortalıların da SGK binalarında yoğunluk oluşturduğu görüldü.

Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç, Bloomberg HT yayınında prim günü eksik olanların hangi dururumda borçlanabileceğini açıkladı.

Prim günü eksik olan ya da borçlanmak suretiyle sigorta başlangıç tarihini öne çekme imkanı olanların borçlanma yapması gerektiğini belirten Kıvanç, en yaygın borçlanmanın askerlik, doğum, doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık öğrenimi, fahri asistanlık süreleri, avukatlık stajı ve yurt dışı borçlanması olduğunu açıkladı.

Kıvanç, hizmet borçlanmalarının asgari ücrete göre belirlendiğini, asgari ücretin yeni yılda yüzde 55 oranında artması sebebiyle bu artıştan etkilenmemek için yığılmaların yaşandığını belirtti.

“EYT’de en büyük maliyet artışı ise yurt dışı borçlanmalarda olacak”

Mevcut yıl sonuna kadar başvuru yapanlar için askerlik ve doğum borçlanmasında 1 günlük prim tutarının 69 TL olacağını söyleyen Kıvanç, yeni yılda ise günlük prim tutarının 106 TL 75 kuruşa çıkacağını açıkladı.

Doğum borçlanmasının 3 çocuğa kadar yapılabildiğini ve yıl sonuna kadar başvurulursa tek çocuk için doğum borçlanmasının 50 bin TL olacağını belirten Kıvanç, en büyük maliyet artışının yurt dışı borçlanmalarda olduğunu ve günlük primin yeni yılda 150 TL’ye yükseleceğini söyledi.

Kıvanç, vatandaşların sosyal güvenlik kurumlarına akın etmesi yerine e-Devlet Kapısı’ndan tüm başvuruların 31 Aralık tarihinin son saatlerine kadar yapılabileceğini belirtti.