Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yeni dönemde ikinci faiz artışı kararını aldı.

TCMB politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,50 seviyesine çıkardı.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi faizin yüzde 20'ye çıkarılması yönündeydi.

TCMB karar metninde dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğini vurguladı.

Metinde küresel enflasyonun düştüğü, bununla birlikte halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyrettiği belirtilirken bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankalarının parasal sıkılaştırma sürecine devam ettiği ifade edildi.

"Enflasyon ana eğiliminde yükseliş sürüyor"

TCMB, Türkiye'de yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret ettiğini, bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılığın belirleyici olduğunu söyledi.

TCMB, bunlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın da enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngördü.

"Cari dengedeki iyileşme fiyat istikrarına katkıda bulunacak"

TCMB doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenmenin fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağını ifade etti.

Karar metninde orta vadeli yüzde 5'lik enflasyon hedefine vurgu yapılırken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi.

Miktarsal sıkılaşma mesajı

Metinde sadeleşme süreciyle ilgili olarak da şu mesajlar verildi:

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararında seçici kredi vurgusu yapılırken, reeskont kredilerinde limit artışı kararı geldi.

AA'nın haberine göre, TCMB, ihracatçının reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 5 kat artışla 1,5 milyar TL'ye çıkardı.

Habere göre, TCMB bu kararı ile ihracatçıların krediye erişimini desteklemeye devam ederken, aynı zamanda ihracat artışına katkı veren ihracatçıları da önceliklendirecek. KOBİ'lerin reeskont kredilerindeki payı da artırılıyor.

Ayrıca, TCMB'nin sadeleşme süreci kapsamında reeskont kredilerinde yüzde 30 ilave döviz satış şartı ve önden döviz satış şartı gibi koşullar kaldırılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyla ilgili paylaşımında ihracata maksimum destek verileceğini açıkladı.

Şimşek, "Programımızın en büyük önceliklerinden birisi ihracatın güçlü bir şekilde desteklenmesidir. İç talebi dengeleyici tedbirler alırken, ihracata da maksimum destek sağlayacağız. Yurt dışından temin etttiğimiz kaynakları ihracat ve yatırıma kanalize edeceğiz" dedi.

Piyasada son dönemde kur kurmalı mevduat nedeniyle oluşan likidite fazlasının çekilmesi için Merkez Bankası’ndan likidite sıkılaştırıcı ek önlemler geliyor.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgilere göre, Merkez Bankası kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanacak zorunlu karşılıklar yoluyla piyasadaki likidite fazlasını sterilize edecek.
Son dönemde, hem kur korumalı mevduat faizlerindeki yükseliş hem de kurdaki artıştan dolayı piyasada oluşan likidite fazlası, para politikasının etkinliğini azaltma riski oluşturuyordu. Merkez Bankası bu etkiyi ortadan kaldırmak için zorunlu karşılık politikasıyla likiditeyi sıkılaştıracak.

Merkez Bankası’nın ayrıca talep kısıcı önlemler yoluyla kredi politikasında da daraltıcı etki yaratmayı hedeflediği öğrenildi. Bu bağlamda düşük gelirliler için kullandırılan krediler hariç diğer ihtiyaç kredilerinin bir bölümünde sıkılaştırıcı önlemler gelebilecek.

Konuyla ilgili düzenlemelerin kısa süre içeresinde açıklanması bekleniyor.

KKM hesaplarındaki para 2,9 trilyonu geçti

BDDK verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat hesapları 14 Temmuz haftasında yüzde 4,06 arttı.
Net giriş 115,6 milyar lira ile dokuz haftanın en yüksek seviyesini gördü.
Böylelikle, kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 2,96 trilyon lira oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervleri yükselişine devam ediyor.

TCMB verilerine göre 14 Temmuz haftası itibariyle brüt rezerv 113,1 milyar dolara yükseldi. Bir önceki hafta rezervler 110,4 milyar dolar seviyesindeydi.

Net rezervlerdeki artış ise daha sınırlı oldu. 14 Temmuz haftasında net rezerv 81 milyon dolar artışla 13,2 milyar dolara çıktı. Swap hariç net rezerv ise geçen hafta eksi 48,4 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam eksi 48,1 milyar dolara olarak kaydedilmişti.

Döviz mevduatları yükseldi

TCMB rezervleri artarken yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı da geçen hafta 2,5 milyar dolar artışla 171,1 milyar dolara çıktı.

Pariteden arındırılmış olarak bakıldığında ise artış 379 milyon dolar oldu. Bu veri setine göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 278 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerde 658 milyon dolarlık artış görüldü.