Faizleri düşürecek kamu mevduatı hamlesi
Kamu bankalarının kamu kurumları mevduatı için ödediği mevduat faizlerinin tavanında tüm vadelerde 5'er puanlık indirime gidildi. Analistler bu hamle ile kamu bankalarının kredi faizlerini 1 puan düşürebileceğini söylüyor
SEFER YÜKSEL
Ocak ayında, kamu kurumlarına ait mevduat ve katılım fonlarını, zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler kapsamından çıkaran ekonomi yönetiminden likidite açısından kamu bankalarının elini rahatlatacak önemli bir hamle daha geldi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Kamu Haznedarlığı yönetmeliğine göre, kamu bankalarının kamu kurumları mevduatı için ödediği mevduat faizlerinin tavanında tüm vadelerde 5'er puanlık indirime gidildi. Örneğin, düzenleme ile 30-59 gün vadede Merkez Bankası'nın 3 aylık ağırlıklı mevduat faizi ortalamasının yüzde 70'ini tavan faiz olarak veren kamu bankaları artık bu ortalamanın yüzde 65'i kadar faiz verebilecek. Yani kamu bankaları bu vadede kamu kurumlarının mevduatlarına ortalama yüzde 22.25 olan faiz yerine maksimum yüzde 14.46 mevduat faizi verecek.
DÜZENLEME İLE REPO FAİZLERİNE DE SINIRLAMA GELDİ
Bilindiği gibi Aralık 2016 öncesinde kamu bankaları kamu kurumlarına maksimum en yakın hazine bonosu piyasa faizi kadar mevduat faizi veriyordu. Aralık 2016 itibarıyla uygulamada değişikliğe gidilerek, söz konusu faizler Merkez Bankası ortalama mevduat faizinin belli bir oranı kadar vadelere göre değiştirilmişti. Bugün yapılan değişiklikte dikkat çeken bir diğer uygulama ise repo faizleri tarafında görüldü. yeni dönemde artık kamu kurumları tasarruflarında piyasa faizleri üzerinden repo yapamayacak. Değişiklik ile repo faizlerinde de tavan getirilmiş oldu.
KURUMLARIN TOPLAM MEVDUATI 106.5 MİLYAR TL
Kamu Haznedarlığı genel tebliği kapsamındaki kurumların Ocak 2019 itibarıyla kamu bankalarında toplam 106.5 milyar TL mevduatı bulunuyor. Söz konusu kurumların menkul kıymetler toplamı ise 148.6 milyar TL. bankacılık sektörünün toplam mevduatı 2 trilyon TL. Kamu bankalarının mevduatı ise 770.5 milyar TL. Kamu kurumlarının mevduatı toplam sektör mevduatının yüzde 5.3'ünü, kamu bankalarının mevduatının ise yüzde yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturuyor.
'FAİZLERİ 1 PUAN AŞAĞI ÇEKER'
Değişikliği yorumlayan bankacılar, yapılan değişiklik ile kamu bankalarının kaynak maliyetinin aşağı çekildiğini ve kamu bankalarının elini rahatlatıcı bir hamle olduğunu belirtiyor. Analistler yeni düzenleme ile faizlerin ortalama 1 puan aşağı çekildiğini belirterek, gelişmenin mevduat faiz maliyetinin aşağı gelmesi adına olumlu olduğunu kaydediyor. Bankacılar, her ne kadar özel bankalar bu konu dışında olsa da kamu bankalarının yapacağı bir indirimin, rekabeti tetikleyebileceğini ve özel bankaların da belli oranlarda indirime katılmasına neden olabileceğini kaydediyor.
Yönetmelikle kamu kurumlarının mali kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması planlanırken kamu kurumlarının kamu bankalarındaki mevduatlarına vadelere göre değişmek üzere tavan getiri uygulaması getirildi. Yönetmeliğe genel ve özel bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareler, sosyal güvenlik kurumları, kitler, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruşları ile bu kapsamdaki tüm bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri de dahil edildi. Yönetmeliğe göre ilgili kamu kurumlarının mevduat, ters repo ve katılma hesabı olarak değerlendirmeyi öngördükleri mali kaynakları için uygulanacak vadeli mevduat ve ters repo faiz oranı ile katılma hesabı beklenen/tahmini getirisi, yönetmelikle belirlenen oranlardan daha yüksek olamayacak.