Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Fayat: Tekstilde istihdam kaybı yıl sonuna kadar 175 bini bulur

Fayat: Tekstilde istihdam kaybı yıl sonuna kadar 175 bini bulur

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, tekstil sektörü hakkında yaptığı değerlendirmede, "Son 1 yıl içinde hazır giyim ve tekstilde 135 bin kayıp var, yıl sonuna kadar bunun 175 bin civarında olacağını düşünüyorum." dedi.

Giriş: 07 Eylül 2023, Perşembe 15:11
Güncelleme: 07 Eylül 2023, Perşembe 15:13

Bloomberg HT’ye konuk olan TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, iş dünyasının Orta Vadeli Program'ı (OVP) nasıl karşıladığını ve kurdaki artışın sektöre etkisini değerlendirdi.

Fayat, emek yoğun sektör olmalarının rekabetçi olma konusunda kura karşı hassasiyetle yaklaşmalarını sağladığını belirterek, “Şu an için rakiplerimizden yüzde 40 daha pahalıyız.” dedi.

Seçim öncesi Mayıs’a kadar kurun 20’nin altında tutulması bu yıl içerisindeki bütün kış siparişlerini rakiplerine kaptırmalarına sebep olduğunu açıklayan Fayat, “Rakiplerimizle bizim aramızdaki fark yüzde 15-20 iken, bizden alışveriş yapmak çok cazipken bu fark yüzde 40’a çıkınca, siparişler rakiplerimize gitti. Çünkü kaybettiğiniz siparişleri yerine koyamıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Fayat, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ı (OVP) değerlendirdiği konuşmasında, “Son birkaç OVP ile karşılaştırdığımda daha ayakları yere basan ve gerçeğe yakın rakamlar olduğunu gördük.” dedi. İçerde sıkılaşma ve pazarın daralması varken büyümenin ihracatla sağlanacağını düşündüğünü belirten Fayat, “Bizlere çok iyi şartlarda finansmana ulaşım sağlamak lazım. Enflasyonda doğruya yakın bir hedef kurulduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki yıl enflasyonu yüzde 40 gibi tahmin ediyorum. Buna göre bütçeleme yapacağız.” açıklamasını yaptı.

“Türkiye’nin çok iyi markaları üretim kapasitelerini %60’a indirdi”

Fayat, tekstil sektöründeki istihdam görünümü hakkında ise şu sözleri kullandı:

“Tekstil sektöründe bu yıl yüzde 10 bir daralma yaşanacak. Türkiye’nin çok iyi markaları bile üretim kapasiteleri yüzde 80 iken şu an yüzde 60’a indirdiler. Yani yüzde 40 yurt dışından almaya başladılar.

Son 1 yıl içinde hazır giyim ve tekstilde 135 bin kayıp var, yıl sonuna kadar bunun 175 bin civarında olacağını düşünüyorum. Bu kur artışı sektörlerin rekabetçi olmasını bırakın, maliyet tutturamama ya da küçülme gibi kararlar almasını beraberinde getirebilir.”