Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Morgan Stanley piyasada dolar fazlalığını işaret ederken, Standard Chartered Plc. ABD'de giderek büyüyen parasal tabanın doları ucuzlatacağını söylüyor.

Fed'in bankaların fonlandığı piyasalara dolar enjekte etmesiyle birlikte dolarda yükselen bir arz dalgası var. Öyle ki bu arz, Avrupa Merkez Bankası'ndaki (AMB) yönetim değişikliğinin Euro Bölgesi'nde parasal genişlemenin üzerini çizmesi durumunda ABD piyasalarının sunduğu faiz avantajını bozabilir.

Aralarında Hans Redeker'in de bulunduğu Morgan Stanley stratejistleri “Şimdiye kadar Fed'in likidite eklemesi ticari bankalar tarafından sönümlendi. Yıl sonu geride kaldıktan sonra dolar kırlığı dolar fazlalılığına dönüşebilir.” dedi.

Bu duruma ABD dışında güçlü küresel büyüme ve azalan portföy girişleri de eklenmesi dolarda değer kaybını, Morgan Stanley tarafından gelecek yıl izlenecek ana trendlerden biri yapıyor.

Bloomberg tarafından derlenen tahminlere göre küresel GSYİH artışı bu yıl yüzde 3.1'e gerileyebilecek olmasına karşın ABD'nin yaklaşık 1 puan üzerinde.

Standard Chartered'dan Steve Englander'ın da aralarında bulunduğu analistlerin ortaya koyduğu bir araştırma hızla büyüyen ABD parasal tabanının 2011'den bu yana euronun seyri için iyi bir gösterge olduğunu işaret ediyor.

Credit Agricole SA ise Euro/Dolar paritesinde en kötüsünün geride kalmış olabileceğini çünkü Euro Bölgesi'nde ekonomik daralmanın dibi gördüğünü belirtti.