Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed ekonomistlerine göre, ortalama enflasyon hedeflemesi, durgun fiyat artışlarının merkez bankalarını faizleri düşük seviyelere tutmaya zorladığı mevcut ekonomik ortamda daha etkin bir araç olabilir.

Fed ekonomistleri Renuka Diwan, Sylvain Leduc ve Thomas Mertens, Pazartesi günü yayımlanan çalışmalarında, "Bu araç, mevcut ortama iyi uyan bir para politikası çerçevesi," dedi.

ABD merkez bankası geçen yıl politika stratejisi için bir gözden geçirme çalışması başlattı ve ortalama enflasyon hedeflemesi "çerçeve gözden geçirme" olarak adlandırılan bu süreçte incelenen seçeneklerden biri oldu. Fed Başkanı Jerome Powell, 29 Temmuz'da düzenlediği basın toplantısında, tartışmaların "yakın gelecekte" derlenip toparlanacağını söyledi.

Fed, fiyatların 1970'ler ve 1980'lerde olduğu gibi hızlı yükselmesini önlemek için enflasyon hedefini yüzde 2 olarak belirledi. Ancak son 10 yıllık dönemde, fiyat artışları bu hedefe ulaşmakta güçlük çekti. Fed, fiyatların yükselmesini sağlayabilmek için faizleri göreceli düşük tuttu ve bu durum, ABD merkez bankasını, koronavirüs pandemisinin bu yılın başında ekonomiyi durma noktasını getirdiği zaman para politikasını gevşetme alanını daralttı.

Fed, şu anda geçmişte enflasyonun hedefin altında kalmasını hesaba katmaya çalışmıyor. Ancak ortalama enflasyon hedeflemesinde, eğer fiyat artışları geçmiş dönemde çok düşük ise, Fed gelecekte, bu düşük performansını giderebilmek için enflasyonun yükselmesine izin verebilir.

Fed ekonomistleri, "Ortalama enflasyon hedeflemesi çerçevesi, enflasyon ve üretimde aşağı yönlü baskıları hafifletebilir ve böylece enflasyon beklentilerini hedefe yakın ya da hedef seviyede çıpalayabilir" dedi.

Fed'in mevcut enflasyon hedeflemesi sistemi, hanehalkı ve işletmelerin düşük enflasyonun gelecekte de süreceğini beklemeleri ve davranışlarını buna göre düzenlemelerinden dolayı, zaten durgun olan fiyatları daha da durgunlaştırabilir. Ortalama enflasyon hedeflemesi ile, hanehalkı ve işletmeler, bu düşük fiyatların ardından daha yüksek bir enflasyon dönemini bekleyebilir.

Ekonomistler, "Söz konusu mekanizma, bu yüzden, sözlü yönlendirmeye benziyor, ancak enflasyonun hedefi aşmasının bir çerçeve dahilinde düzenlenebilecek olmasından dolayı daha sistematik bir şekilde uygulanabilir," dedi ve "Sonuç olarak, gelecekteki enflasyon vaatleri daha güvenilir olarak değerlendirilebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ancak bu uygulamada şöyle bir risk var; Fed sık sık enflasyonun hedefi aşma derecesini ayarlamak zorunda kalacak ve bu da yatırımcılar ve işletmeler arasında Fed'in güvenilirliğini zedeleyebilir.