Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, para politikasına ilişkin yeni bir strateji belirlemesinin ardından büyük bir ihtimalle kısa vadeli faizleri beş yıl ya da daha uzun bir süre için sıfıra yakın tutacak.

Gelecek hafta açıklanabilecek yeni yaklaşımda politika yapıcılar enflasyon ile ilgili olarak daha rahat bir görüş benimseyebilir. Geçmişteki ıskalamaları telafi etmek için enflasyonun yüzde 2 hedefini ılımlı ölçüde geçici olarak aşmasını hoş karşılayabilirler.

Fed Başkanı Jerome Powell, Perşembe günü gerçekleştirilecek Jackson Hole konferansında Fed'in bir - bir buçuk yıllık politika çerçevesi değerlendirmesi ve uygulamalarını güncelleyecek. Konferans pandemi nedeniyle bu yıl dijital ortamda yapılacak.

Eski bir Beyaz Saray ekonomisti ve Harvard Ünivesitesi profesörü Jason Furman, "Eğer faizleri beş yıl sonra hala sıfıra yakın olursa şaşırmam." dedi. Bu, bazı yatırımcılar için iyi haber demek. ABD ekonomisinin henüz pek toparlayamamış olmasına karşın S&P 500 Endeksi'nin rekor seviyelerde seyretmesinde Fed'in aşırı geniş politikasının payı az değil.

FOMC tahminleri

Fed politika yapıcılarının tamamı Haziran toplantısında federal fonlama faizlerinin bu yıl ve gelecek yıl sıfıra yakın kalacağını tahmin etti. İkisi hariç tamamı faizlerin 2022'de de bu seviyede kalacağını öngördü. Yetkililer gelecek ay çeyreklik tahminlerini güncelleyecekler. Ayrıca ilk 2023 tahminleri de olacak.

Powell Haziran toplantısının ardından basın mensuplarına "Faiz artırmayı düşünmeyi bile düşünmüyoruz." demişti.

Eurodolar vadelileri henüz 2023 başına kadar Fed faiz artırımı fiyatlamıyor. 2023 sonuna kadar bir tam puanlık faiz artırımı bekleniyor. Ancak bazı traderlar, şu anda fiyatlanandan daha sert bir patikaya girilmesine karşı oluşan hedge talebinden dolayı bunu fazla güvercin buluyorlar. Bazılarıyla aşırı geniş para politikasının eninde sonunda enflasyonu tetikleyeceğini düşünüyor.

Uzun bir süre için düşük faizler

Fed, finansal krizin ardından Aralık 2015'teki faiz artırımına kadar yedi yıl boyunca faizleri sıfıra yakın tutmuştu. Eski Fed Başkan Yardımcısı Alan Blinder bu kez o kadar uzun süreceğinden şüpheli duyduğunu dile getiriyor. Ancak aynısını Fed'in Aralık 2008'de ilk faiz indirdiği dönemde de söylediğini belirtiyor.

Eski Fed yetkilisi ve Cornerstone Macro LLC ortağı Roberto Perli, "Fed'in hızlı enflasyon yaratmasının zorluğu dikkate alındığında faizlerin artırılmasının yedi yıl alacak olması oldukça akla uygun." dedi.

Son on yılda, enflasyona göre düzeltilmiş GSYİH'nin artarak 2007 -2009 finans krizi öncesi seviyeye gelmesi üç yıldan fazla zaman aldı. Yine de toparlanmanın bu kez daha hızlı olması bekleniyor. Deutsche Bank ekonomik araştırma biriminin küresel yöneticisi Peter Hooper, GSYİH'nin ilk çeyrek seviyesine 2022'nin ilk yarısında ulaşacağını öngörüyor. Yine de bunun büyük ölçüde aşının geliştirilmesi ve dağıtımına bağlı olduğunu belirtiyor.