Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Minneapolis Fed Neel Kashkari, faizlerin düşük seviyelerde tutulmasının işgücü piyasasını daha iyi hale getireceğini ve bunun da gelir eşitsizliğinin giderilmesine katkıda bulunacağını işaret etti.

Fed yetkilileri son dönemde artan eşitsizlik ve bunun ABD ekonomisine verdiği zarar hakkında konuşuyor, ancak çoğu halen para politikasının bunu gidermeye yardımcı olmada katkısı olacağını söylemekten kaçınıyor.

Ancak Kashkari bu duruma istisna oluşturacak görüşler öne sürmeye başladı. Kashkari, 2016 yılında Minneapolis Fed'in başına geçmesinden bu yana, faizlerin düşük tutulması gerektiğini, zira işgücü piyasasının iyileştiğini söyleyerek tutarlı bir şekilde "güvercin" tarafta yer aldı.

Kashkari, Cuma günü verdiği mülakatta, Fed'in oynayabileceği güçlü bir rolü olduğunu ve politika yapıcıların, maksimum istihdam hedefine ulaşıp ulaşmadığını değerlendirdiği zaman gelir dağılımını dikkate alması gerektiğini kaydetti.

Kashkari, eşitsilik tartışimasına düşük faizi konusunu da ekleyerek Fed geleneğinin dışına çıktı. Minneapolis Fed Başkanı, ücretlerdeki hızlı artışın ve düşük işsizliğin enflasyon üzerine fazla bir yukarı baskı oluşturmayacağını, zira çalışan kesimin uzun süredir pazarlık gücünün önemli kısmını yitirdiğini söyledi.