Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ocak ayı tutanaklarına göre Fed ekonomistleri, Federal Açık Piyasa Komitesi'ne sunumlarında finansal riskleri 'kayda değer' olarak tanımladı. 27 Ocak'taki faiz kararı sonrası gazetecilere konuşan Powell finansal riskleri 'ılımlı' olarak nitelemişti.

Konuya yakın bir Fed yetkilisine göre Powell ekonomistlerin çalışmasıyla genel olarak aynı görüşte ve gazetecilere yaptığı açıklamada ekonomistlere göre daha genel bir değerlendirmede bulundu.

Fed'in finansal istikrar risklerine ilişkin değerlendirmesi, bankanın para politikası duruşu ve finansal düzenlemelere olan yaklaşımlarında belirleyici olduğu için önem taşıyor. Finansal sisteme yönelik zayıflıklar artarsa politika yapıcılar bankalara yönelik kuralları sıkılaştırabiliyor, hatta borçlanma maliyetleri artırılabiliyor.

Fed yetkilileri tutanaklarda pandemi gölgesindeki ekonomiye ve finansal piyasalara verdikleri desteği yakın bir zamanda çekeceklerine yönelik bir işaret vermedi. Tutanaklara göre Fed üyeleri koşulların karşılandığı zaman varlık alımlarından geri çekilmenin de bir parça zaman alacağını düşünüyor.

Fed takipçilerine göre aşının yaygınlaşması ve bunun paralelinde ekonomik toparlanmanın hız kazanması durumunda varlık alımlarının azaltılması bu yıl gündeme gelebilir.

Fed ekonomistleri ise detaylı sunumda "Varlık değerleme baskılarının arttığını" belirterek finansal risklere dikkat çekti. Fed desteği ile birlikte S&P 500 hisse senetleri endeksi marttaki dip seviyelerinden %75 yükseldi. Özel sektör tahvil getirileri düşerken en riskli tahvillerde ortalama getiri %4'ün altına geriledi.