Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in haftalık bilanço güncellemesine göre, ABD merkez bankası geçen hafta Borsa fonlarının (ETF) alımlarını artırmaya devam etti ve aynı zamanda, eyaletler ve yerel yönetimler için hazırlanan kredi programının yakında devreye gireceğini işaret etti.

Fed'in bilanço büyüklüğü geçen hafta hafifçe artarak, önceki haftanın seviyesi olan 7.04 trilyon dolardan 7.1 trilyon dolara yükseldi. Bu, koronavirüs sürecindeki en düşük hızdaki haftalık bilanço artışı oldu. Bu artışın önemli kısmı, özel sektör tahvil alımlarını kapsayan acil kredi programlarındaki 33 milyar dolarlık artıştan geldi.

Fed'in özel sektör tahvillerini içeren ETF alımları 26 Mayıs itibarıyla 2.98 milyar dolara yükseldi Bu tutar önceki hafta 1.8 milyar dolar seviyesindeydi. 12 Mayıs'ta başlayan ETF alımları, koronavirüs pandemisi ortamında, büyük özel sektör borçlanıcılarını desteklemek için hazırlanan acil kredi programının bir parçası.

Fed bilançosuna henüz uygulamaya koyulmayan ve eyalet ve yerel yönetimler için hazırlanan Yerel Yönetim Likidite İmkanı adlı acil kredi programı hakkında bir not düştü. Banka, açıklayıcı notta, New York Fed'in 26 Mayıs 2020'de Hazine Bakanlığı'nın bu program için kaynak desteğini aldığını kaydetti.