Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, Temmuz ayındaki faiz indirimini, çok düşük enflasyona ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret savaşından kaynaklanan belirsizlikten dolayı işletme yatırımlarında gerçekleşebilecek daha derin bir gerileme riskine karşı bir sigorta olarak görüyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü açıklanan 30-31 Temmuz toplantısının tutanaklarında, "Faiz indirimi yönünde oy kullanan üyeler, zayıf küresel büyüme ve ticaret politikası belirsizliğini dengelemeye yardımcı olmak, bu kaynaklardan gelebilecek ilave aşağı yönlü risklere karşı sigorta sağlamak ve daha hızlı bir enflasyona yönelmek için daha iyi bir politika duruşu amaçladılar" denildi.

Fed, Temmuz toplantısında 2008'den bu yana ilk kez faiz indirimine gitti ve Fed Başkanı Jerome Powell bu hareketi "çevrim ortası" ayarlaması olarak nitelendirdi. Tutanaklar, çeyrek puanlık bu faiz indirimini, 2018'in sonlarında başlayan politika yolunun "süregelen yeniden değerlendirmesinin" bir parçası olarak tanımladı.

Tutanaklarda, "Üyeler genellikle federal fon faizinin (Fed'in gösterge faizi) gelecekteki hedef aralığını belirlemede seçenekliliğin devam etmesinin önemli olduğu konusuna mutabık" denildi ve bu durum, FOMC'nin faiz indirimini uzun bir indirim serisinin bir parçası olarak görmediğini işaret ediyor.

Tutanaklar bu yıl faizin daha da düşürülmesine ilişkin görünümü değiştirmedi. Ocak vadeli fed fon vadelileri, 2019 yılı sonında yüzde 1.49 faizi işaret ediyor. Tutanaklar öncesi ise yüzde 1.485'i gösteriyordu. Efektif fed fonları faizinin şimdilerde yüzde 2.12 seviyesinde olduğu dikkate alınırsa, bu fiyatlama bu yıl 65 baz puanlık bir indirimi işaret ediyor.

Fed daha önceki teamüllerinin dışına çıkarak faiz indirimi için nedenleri üç noktada açıkladı; ekonomik yavaşlamaya ilişkin işaretler, risk yönetimi endişeleri ve çok düşük enflasyon. Tutanaklar ayrıca katılımcıların ticaret belirsizliğinin görünüm için sürekli bir sorun oalrak kalacağı görüşünde olduğunıu gösterdi.