Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TCMB'nin geçen hafta 425 baz puanlık faiz indirimi sonrası önce 5.70'ten 5.76'ya çıkan, ardından 5.65'e gerileyen dolar güne yatay başladı.

Cuma gününü 5.66 civarında tamamlayan Dolar/TL bugüne 5.67 civarında başladı, kur daha sonra % 1'in üzerinde düşüşle 5.60'a kadar çekilirken euro 6.31'den 6.23'e, sepet kur ise 5.98'den 5.92'ye indi. Kur cuma günü 5.6183'e inmişti.

Türk Lirası geçen 3 ayda dolar karşısında yüksek faiz avantajıyla en iyi performans gösteren para birimi oldu.

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte Bloomberg HT'ye "Londra'nın 'TL al Güney Afrika sat' işlemine karşı burada hane halkının ve kurumsal alımların gerçekleşmediği bir ortam görüyoruz. Ama Fed ve Avrupa Merkez Bankası fiyatlaması var, TL rallisi de bu iyi ortamda devam ediyor. CDS'lerde de önemli bir aşağı hareket içerisindeyiz...Dolarda kademeli alım yeri 200 günlük ortalama 5.56, bu uzun zamandır takip ettiğimiz seviye.. Özellikle Döviz borçluluk oranı olan kurumsallar için dolar alım yeri yavaş yavaş geliyor" yorumunu yaptı.

Gelişen ülke para birimlerinin bu sabah dolar karşısındaki performansı



PİYASADA BU HAFTA

Çin ve ABD'nin ticaret müzakereleri bu hafta yeniden başlayacak. Çarşamba akşamı ise Fed'in faiz kararı yakından izlenecek. Bankanın ticaret savaşına dair endişeler ve ekonomideki yavaşlama nedeniyle 2008'den beri ilk kez faiz indirmesi bekleniyor. Cuma günü ise ABD'de tarım dışı istihdam verisi yakından takip edilecek. İstihdamın 160 bin artması bekleniyor.

Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci Bloomberg HT'ye Fed'in 25 baz puan indirim yapacağını, bunun da zaten fiyatlandığını söyledi. Şekerci "50 baz puanlık indirim gelişen piyasalar için olumlu olur, indirime gitmezse de satış görebiliiz..Kurda biraz daha bant hareketi yapacağız gibi görünüyor" diye konuştu.

Çarşamba günü de Merkez Bankası'nın çeyreklik enflasyon raporu takip edilecek. Bankanın yıl sonu için % 14.6 olan enflasyon tahminini düşürmesi bekleniyor.