Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre çoğu ekonomist Fed yetkilerinin gelecek hafta faiz indirimine gitmesinin ardından ara vermesini bekliyor.

40 ekonomistin katılımıyla 21 – 24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete göre katılımcıların yüzde 85'i Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü 25 baz puan faiz indirimine giderek hedef aralığı yüzde 1.5 – yüzde 1.75 seviyesine çekmesini bekliyor.

Anket katılımcılarının yüzde 56'sı faiz indirimine gidilmesi halinde politika yapıcıların karar metninde ya da Başkan Jerome Powell'ın basın toplantısı yoluyla bir sonraki faiz adımından önce bir süre beklemek isteyebileceklerini belirteceklerini düşünüyor.

Cenevre'de Pictet Wealth Management kıdemli ABD ekonomisti Thomas Costerg, “Powell'ın büyük bir ihtimalle daha fazla faiz indirimine biraz direnç sinyali verecek olmasıyla birlikte şahin bir indirim de olabilir.” dedi.

Fed, ekonominin yönünü sert bir şekilde aşağı çevirmesinden dolayı değil, böyle bir riskin artmasından dolayı Temmuz ve Eylül aylarında olmak üzere bu yıl iki kez faiz indirdi. Powell geçen ay bunu “sigorta yapmak” olarak nitelemişti.

ABD'de işsizlik oranının düşük olmasına karşın istihdamın ve tüketici harcamalarının güçlü olduğunu belirten Powell, faiz indirimine gerekçe olarak yavaşlayan küresel büyüme, ticaret konusundaki belirsizlik ve hedefin altında seyreden enflasyonu vurgulamıştı.