Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımını düşünmemesine karşın yatırımcılar hala Powell'ın ayağını gaz pedalından çekmesi için ne gerekeceğini merak ediyor.

ABD'li merkez bankacıları geçen hafta bu soruyla ilgili bazı ipuçları verdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 1 Temmuz'da yayınlanan 9-10 Haziran toplantısının tutanakları, çok sayıda yetkilinin faiz ve varlık alımı hareketlerini enflasyona bağlamak istediğini gösterdi. Hatta enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik hedefini aşana kadar bekleyeceklerini işaret ettiler.

Bu Fed'in bazı takipçilerini şaşırttı. Ancak Kovid-19 pandemisinden hemen önce yetkililer zaten Fed'in fiyat istikrarı hedefini ele alma şeklinde majör bir değişimi içeren geniş bir politika çerçevesi revizyonuna yönelmişti.

Faizlerin 2022'ye kadar sıfıra yakın kalacağı yönünde Haziran FOMC toplantısındaki tartışma uzun zamandır yapım aşamasında olan bir geçişi yansıtıyor.

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi, işsizliğin elli yılın düşüğüne gerilemesine karşın 2019'a kadar geçen beş yılda yüzde 1.3 oldu. Fed'in çerçeve değerlendirmesi bankanın enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürmeye ilişkin yeni yollar bulma denemesiydi.

Bu yılın Ocak ayında Fed değerlendirmeyi bitirmemişti. Bu nedenle hiçbir yetkili sonuca varmamış ya da resmi bir politika değişikliği açıklanmamıştı. Ancak bazı komite üyeleri, geçmiş ıskalamalara rağmen her zaman yüzde 2'yi hedefleyen eski yaklaşımdan çıkmak istediğini net bir şekilde belli etmişti.

Şimdiyse birçok politika yapıcı, uzun zaman düşük performans gösteren enflasyonu uzun vadeli yüzde 2 hedefini biraz aşmaya zorlamak istiyor.