Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wall Street kurumlarının baş ekonomistleri Fed'in ekonomik büyümeyi sürdürmek için kısa vadeli faizlerde indirime başlaması ihtimalini sorguluyor, traderların aceleci davranıyor olması ihtimalini işaret ediyorlar.

Deutsche Bank baş ekonomisti Torsten Slok ve takımı “Piyasa Fed'in ne yapacağı konusunda neredeyse her zaman yanıldı.” başlıklı bu grafiği hazırladı. Kırmızı çizgi Fed fonlama oranı patikasını temsil ediyor. Kesik çizgiler ise vadeli piyasalara göre traderların fonlama faizinin yönünde ilişkin beklentilerini gösteriyor.

Traderlar 2001 yılından 2004'e kadar fonlama faizinin yükselmesini bekledi, buna karşın düştü. 2004'ten 2007'ye kadar yatay kalmasını beklediler, ancak yükseldi. 2009'dan 2016'ya kadar ise yükselmesini beklediler, fakat yatay kaldı. Özetle traderlar her defasında yanıldılar.

Mavi çizgi vadeli piyasalarda son beklentiyi gösteriyor. Vadeli kontrat fiyatlamalarına göre fonlama aralığının üst sınırı mevcut yüzde 2.5 seviyesinden 2021'e kadar yüzde 1.5'e düşecek. (10 Haziran itibariyle piyasa 2019 sonuna kadar faiz indirimi ihtimalini yüzde 98.1 olarak görüyordu.) Solk'un mavi çizgiyle ilgili yorumu da grafikte görülüyor: Piyasa neden bu kez haklı olsun?

Goldman Sachs baş ekonomisti Jan Hatzius 10 Haziran'da yazdığı bir notta “Panik yapma vakti değil.” diyor. Mayıs ayı istihdam raporunun hayal kırıklığı olduğunu, byümenin yavaşladığını ve ticaret kaynaklı belirsizliğin önemli ölçüde arttığını söyleyen Hatzius, buna karşın Mayıs istihdam rakamlarında Ortabatı'daki su baskınlarının etkili olduğunu, istihdam artışında üç ve altı aylık trendlerin güçlü, işsizlik oranının yüzde 3.6 ile aşırı düşük seyrettiğinin altını çiziyor.

Ayrıca tüketici ve işletme anketlerinin pozitif olduğuna dikkat çeken Hatzius, ABD – Meksika anlaşmasının kilit önemdeki bir belirsizlik kaynağını ortadan kaldırdığını vurguluyor.

Bununla birlikte enflasyonun bir miktar güçlendiğini gözlemleyen Hatzius'a göre Fed faiz indirmeden önce iki kez düşünebilir.

Fed Başkanı Jerome Powell 4 Haziran'da “merkez bankasının büyümeyi sürdürmek için uygun şekilde hareket edeceğini” taahhüt ettiğinde heyecana kapılmış olabilir. Ancak aralarında Bloomberg Opinion'dan Brian Chappatta'nın da bulunduğu bazı uzmanlar Powell'ın hiçbir zaman “faiz indirimi” demediğinin altını çiziyor. Hatzius, Powell'ın kısa vadeli çalkantıyı işaret ederken özellikle güvercin olmadığını söylüyor.

Bloomberg Businessweek yazarı Peter Coy