Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Fed'in faiz indirimine gitmek üzere olduğuna ilişkin spekülasyon büyürken, tarihi veriler İsviçre Frankı'nda yükseliş bekleyenlerin yanında.

JPMorgan Chase & Co.'ya göre İsviçre Frankı geçtiğimiz dört faiz indirimi döngüsünde de en iyi performans gösteren para birimi oldu. ABD hazine tahvili faizleri düşerken frankın yükselmesi de aynı sürecin tekrarlayabileceğini işaret ediyor.

Pazartesi günü frank tahminini güncelleyen banka, aynı sürecin tekrarlayacağını düşünüyor. JPMorgan Döviz stratejisti Paul Meggyesi, “Küresel ekonomide yavaşlama ve risk piyasaları frank için hızlı kazanç potansiyeli sağlıyor.” dedi.

Frankın dolar karşısında 0.95 ile Mart 2018'den beri en yüksek seviyesine tırmanmasını bekleyen Meggyesi'nin tahmini, Fed'in politika genişlemesi ihtimalini yansıtıyor. JPMorgan stratejistinin dolar/frankta önceki tahmini 0.98 idi.

Forward kontratlarına göre tahvil piyasaları gelecek 12 ayda yaklaşık 78 baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyor.

ABD, Çin ve diğer küresel oyuncular arasındaki ticaret savaşının etkisiyle resesyon riskinin yükselmesi yatırımcıları güvenli paralara yöneltti. Frank dolar karşısında geçen ay yüzde 2.2 yükselerek G – 10 paralarının tamamından daha iyi performans gösterdi.

JPMorgan, İsviçre GSYİH'sinin yüzde 10'una -ve oransal olarak Japonya'nın üç katına- denk gelen cari işlemler fazlasının frankı güçlü kıldığını belirtiyor.

Ayrıca kurum raporunda Japon Yeni'nin “güvenli para” statüsü için frankın güçlü bir rakibi olduğu ifade ediliyor.

Yenin de güçlü bir güvenli para adayı olmasına rağmen frank, Fed'in 1981, 1989, 2001 ve 2007 yıllarındaki büyük parasal genişleme döngülerinin ilk faiz indirimini takip eden 12 ayda yene göre daha yi performans gösterdi. Ayrıca bankaya göre frank, ABD'deki son beş resesyonda küresel çapta en iyi performans gösteren üç paradan biri konumunda bulunuyor.