Fed'in karışık mesajları gelişen piyasaları nasıl etkiler?
Fed'in Temmuz toplantısında verdiği karışık mesajlar gelişen piyasa varlıklarını nasıl etkileyecek?
Önemli merkez bankalarının güvercin mesajları sonrasında genişlemeci küresel trende katılan gelişen piyasalar, art arda faiz indirimlerine başladı.
Endonezya, Güney Kore, Güney Afrika ve Rusya MB'lerinin faiz indirimine gitmelerinin ardından Türkiye'de borçlanma maliyetlerini aşağı çekti.
Küresel trende katılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta faiz düşürdü. Başkan Uysal liderliğinde ilk kez toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) haftalık repo faizini 425 bp azalttı.
Powell piyasaları ters köşede bıraktı
Fed Başkanı Jerome Powell, Temmuz toplantısında beklendiği üzere 25 bp faiz indirmesine karşın faizlerin seyrine ilişkin verdiği karışık mesajlarla piyasaları ters köşede bıraktı.
Powell, faiz indiriminin uzun sürecek bir genişlemeci döngünün başlangıcı olmadığını söyleyerek yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Bununla birlikte Fed Başkanı, yeniden faiz indirimine gidilebileceğini, ancak ekonominin güçlü seyretmesi durumunda faiz artırımı ihtimalinin de gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
Powell'ın basın konferansı öncesinde bu yıl için iki indirimin fiyatlanmış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Başkan'ın açıklamalarını “zayıf piyasa iletişimi” olarak niteliyor.
Peki Powell'ın verdiği karışık sinyaller, arkasına genişlemeci rüzgarı almış olan EM piyasaları için ne anlama geliyor?
“Yatırımcılar yeniden faiz indirimi için net bir yönlendirme bekliyordu”
Gelişen piyasalar ve diğer riskli varlıkların ilk noktada negatif tepki verdiğini belirten Manulife gelişen piyasalar kıdemli stratejisti Richard Segal, yatırımcıların bekle - gör yerine yeniden faiz indirimi için net bir yönlendirme beklediğinin altını çizdi.
Segal, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede piyasa katılımcılarının Powell'ın konuşmasına ilk tepkisinin abartılı olabileceğini işaret ederek,
“Yine de bu, ekonomik koşulların o kadar net olmaması nedeniyle yatırımcıların muhtemelen fazla anlam çıkardığı küçük bir fark ve (yeni bir) faiz indirimi ihtimali de yok sayılmadı.” dedi.
Bloomberg'ün takip ettiği 24 gelişen piyasa parasından 3'ü hariç tamamı Fed'in Temmuz toplantısından bu yana değer kaybetti. Güney Afrika Randı yüzde 2.50 ile kayıplara öncülük ediyor. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.78 gerilerken, MSCI EM Döviz Endeksi yüzde 0.52 düştü. Şanghay Bileşik Endeksi iki günde yüzde 2.21 düştü.
Risk göstergesi olan CDS primleri de bir miktar arttı. Bloomberg verilerine göre Türkiye 5 yıl vadeli CDS primi 360.77 puandan 366.18'e, Güney Afrika'nın 174.34'ten 177.46'ya, Meksika'nın 116.35 puandan 119.32'ye yükseldi.
ThomasLloyd araştırma ve strateji birimi yöneticisi Nick Parsons, Bloomberg HT'ye değerlendirmesinde “Çarşamba günkü mülakatta FOMC'nin EM hisselerine kıyasla tahvilleri için daha iyi olduğunu düşündüğümü söylemiştim. Şu ana kadar doğru gibi görünüyor.” dedi.
“İstihdam verisine geniş çaplı bir piyasa tepkisi beklentisi normalden düşük”
Fed Başkanı'nın faizlerin seyrine ilişkin “güçlü ekonomi” vurgusuyla birlikte piyasa, ekonominin durumuna dair ipuçları için -Powell'ın veriye bağlı politika anlayışı doğrultusunda- verilere bakacak.
Son dönemde ABD'de açıklanan güçlü verilerin ardından Cuma günkü tarım dışı istihdam raporu, piyasanın faiz beklentileri açısından önemli olacak. İstihdamın Temmuz'da 165 bin artması, işsizlik oranının ise yüzde 3.6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
ABD verisine ilişkin değerlendirmesinde geniş çaplı bir piyasa tepkisinin olmayabileceğinin altını çizen Segal, “İstihdam verisi her zamanki gibi önemli olacak, ancak Fed muhtemelen veri hakkında yaklaşık iki üç gün önceden fikir sahibi olmuştur. Bu nedenle geniş çaplı bir piyasa tepkisi beklentisi normalden daha düşük.” dedi.
"Fed faiz indirimi fiyatlamasının azalması dolar için iyi, EM varlıkları için kötü"
Parsons, ABD istihdam ve ücretler verisinde rakamlar ne kadar güçlü gelirse, Fed faiz indirimi fiyatlamasının o kadar azalabileceğini ve bunun da dolar için iyi olduğunu belirtti. Parsens, Fed faiz indirimi fiyatlamasındaki azalmanın "G – 10 tahvilleri, EM paraları ve hisse senetleri için muhtemelen kötü.” olduğunu dile getirdi.
Rabobank gelişen piyasalar stratejisti Piotr Matys, gelişen piyasa paraları raporunda dikkatlerin odağında istihdam verisi değil, ticaret savaşının olduğunu vurguladı:
Piyasaların ABD tarım dışı istihdam raporuna çok fazla dikkat edeceğinden şüpheliyim. Dikkatlerin ana odağı ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı. ABD Başkanı Trump'ın ek vergi açıklamaları piyasaları hazırlıksız yakaladı ve büyük bir satışa neden oldu.
Editör: F. Uğur Taçkınlar